Atsiliepimai · 2012-12-14

Ar onkologiniams ligoniams galima gerti natūralias sultis?

Juozas Ruolia – Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Fitoterapijos fitoterapeutas. Šio specialisto nuomone onkologiniai ligoniai turėtų atsargiai vartoti natūraliai spaustas sultis.
Fiziologai teigia, kad per valandą organizmo audiniai ir organai iš sulčių vitaminų, fermentų pasisavina tiek, kiek jų yra viename gurkšnyje. Būtent taip ir reikėtų gerti šį gėrimą – ne vienu prisėdimu, o po 1-3 gurkšnius (iki 50 ml) kas valandą. Ypač šios taisyklės turėtų paisyti sergantieji vėžiu, antraip, užuot stiprinę organizmą, tik maitins piktybines ląsteles. Kovojantiems su vėžiu žmonėms kur kas vertingiau valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, nes tuomet jie gaus daug naudingos ląstelienos.

Fitoterapeutas ypač kategoriškai vertina želmenų sultis: “Mano akyse šimtai moterų, sirgusių gimdos kaklelio, gimdos, kiaušidžių vėžiu, iškeliavo į kapus – jos vartojo daigintus grūdus, želmenų sultis, ir liga atsinaujindavo.
Komentaras: “Spaudžiant vaisių ar daržovių sultis – pažeidžiamas produkto vientisumas, padidėja “cukrų” koncentracija bei automatiškai ir glikemijos indeksas dėl pašalintos ląstelienos. O staigus cukraus šuolis kraujyje tikrai nėra naudingas onkologiniams ligoniams.”
Tad apibendrinant, ko gero, būtų galima pasakyti, jog onkologiniai ligoniai gali vartoti natūralias sultis, tačiau nedideliais kiekiais (vienu kartu iki 50ml).