Sveiki produktai · 2015-06-22

Grikių daiginimas

Ekologiškų grikių daiginimas

Grikių daiginimasPraeitą kartą šiame tinklaraštyje rašiau, jog ieškau pirkti ekologiškų grikių. Kaip sakoma, kas ieško – tas randa. Pavyko rasti fizinį asmenį Kaune, kuris būtent ir užsiima tokių grikių auginimu ir prekyba.
Ekologiškų grikių kaina siekia nepilnai 3 eurus už kilogramą. Perkant didesnį kieki vienu metu, kaina šiek tiek mažėja. Pradžiai nusipirkau vieną kilogramą pabandymui. Tuo pačiu sužinojau nemažai naujos informacijos apie grikius, jų paruošimą ir vartojimą. Įgytomis naujomis žiniomis skubu pasidalinti ir su jumis.

Grikius būtina daiginti
Grikiai savyje turi tripsino inhibitoriaus, kuris atsparus bet kokiam terminiam apdorojimui. Taigi, tuos skrudintus kuriuos įprastai perkame prekybos tinkluose, šios medžiagos taip pat turi. Tripsinas trukdo organizmui pasisavinti baltymus. Egzistuoja tik vienas būdas sumažinti jo aktyvumą – tai daiginti grikius. Tiesa, skrudinti grikiai nesudygsta, todėl tokios galimybės nėra. Daiginti galima tik nekepintus ekologiškus grikius. Kodėl? Nes kepinti grikiai jau yra “negyvi”, o dygsta tik gyvas maistas. Todėl užmerkus skurdintus grikius jie išbrinks, tačiau nesudygs.
Kaip daiginti?
Grikių daiginkite tiek, kiek planuojate suvalgyti vienu kartu. Reikia suberti grikius į dubenėlį ir užpilti apie 30 ml drungno (labiau šilto) vandens ir palaikyti juos taip apie 30min. Po to juos gerai perplauti ir stipriai nupurčius sudėti į stiklainį, kad užpildytų nedaugiau kaip trečdalį stiklainio tūrio. Stiklainį uždenkite dangteliu su skylutėmis arba marle.
Jei kambaryje yra pakankamai šilta, tai grikiai turėtų sudygti per 16 valandų. Jei jau yra išdygęs 1mm daigelis, tuomet galima valgyti. Nerekomenduojama valgyti grikių, kurių sudygę daigeliai siekia daugiau nei 3 milimetrus.
Taip pat prieš pradedant valgyti dar kartą juos gerai perplaukite. Dygdami, mirkinami grikiai išskiria nemažai krakmolo, kuris atrodo kaip gleivės. Jį reikia nuplauti, nes krakmolo ir taip gausu mūsų kasdieniniame maiste.
Aš asmeniškai grikius valgau žalius, nes sudygę jie lengvai susikramto, o papildomai neapdoroti jie turi daugiausiai maistingų medžiagų. Jei visko nesuvalgėte vienu kartu, tuomet įdėkite į šaldytuvą. Vėsesnėje temperatūroje jie dygs lėčiau. Toks maistas yra ypatingai geras variantas sportuojantiems, kuriems norint palaikyti ar auginti raumenų kiekį reikia nuolat kokybiškų baltymų ir angliavandenių.
Video, kaip daiginti grikius (anglų kalba)