Atsiliepimai · 2016-04-26

vaiku mityba

1-3 metų vaikų mityba šiuolaikinėje visuomenėje

Šiuo metu Lietuvoje yra vykdomas projektas “Vaikas – ne suaugęs”, kuriuo siekiama išsiaiškinti, kokiu maistu yra maitinami 1-3 metų vaikai.
Atlikus tyrimą paaiškėjo, jog 1-3 metų amžiaus vaikai dažnu atveju maitinami suaugusiesiems įprastu maistu. Mažamečių tėvai linkę savo mažyliams duoti per daug pieno produktų, įvairių užkandžių. Pavyzdžiui, jogurtų su priedais, sausainiai, sausi pusryčiai, saldainiai ir varškės produktai. Išvardintų produktų sudėtyje yra ypatingai daug cukraus, o jais vaikai maitinami kasdien tarp pagrindinių patiekalų.

Keletas tyrimo faktų

  • 89 % tėvų liaujasi gaminę vaiko poreikiams pritaikytą maistą jiems nesulaukus 2 metų.
  • 53 % teigė, kad savo vaikus jau nuo 1 metų pradėjo maitinti tuo pačiu maistu, kurį valgo patys.
  • 50 % apklaustųjų tėvų pasirūpina, kad vaikas kasdien gautų mėsos.
  • 26 % iš jų savo atžaloms patiekia žuvies mažiausiai kelis kartus per savaitę.
  • 81 % apklaustųjų tėvų nurodė kiekvieną dieną vaikams duodantys vaisių ir daržovių, tačiau dažnu atveju (60 %) jie duodami tik kaip užkandis.

Vaikams reikia daugiau įvairių medžiagų

Palyginus su suaugusiaisiais, vaikams reikia 5,5 kartų daugiau geležies, 4 kartus daugiau kalcio, 3 kartus daugiau nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir 7 kartus daugiau vitamino D vienam kilogramui kūno masės.
Štai kodėl vaikams kartu su įprastu maistu būtina duoti jų amžiaus poreikiams pritaikyto įvairiapusio maisto bei vengti saldumynų, užkandžių, saldintų gėrimų ir produktų, kurių sudėtyje yra per daug baltymų ir riebalų. Šuolaikinėje visuomenėje vaikai dažnai susiduria su D vitamino, geležies trūkumu. O šie vitaminai ir mineralai atlieka itin svarbų vaidmenį organizmo vystymuisi, ypač pirmaisiais metais. Taip pat reikėtų žinoti, jog geležį pasisavinti trukdo per didelis suvartojamų pieno produktų kiekis.
Mažamečių vaikų nutukimas, alergijos ir kitos ligos
Nutukimo požymiai gali pasireikšti jau 2 metų vaikams. Netinkama mityba taip pat prisideda prie daugelio kitų problemų: įvairių alergijų, pilvo skausmų, skrandžio veiklos sutrikimų, dantų ligų ir t.t. Alergijas iššaukia nenatūralūs produktai, saldumynai ar net kiaušiniai, pieno produktai.
Norint suprasti, koks svarbus mažo vaiko vystymuisi yra 1-3 metų laikotarpis, reikia atsižvelgti į tai, kad tokio amžiaus vaiko organizmas dar nėra visiškai susiformavęs. Vaikas auga, didėja jo kūno masė, vystosi organų sistemos, vaiko smegenys ir raumenys. Nesuprasdami šių procesų tėvai atsipalaiduoja ir į vaiko mitybą žvelgia pernelyg nerūpestingai. Tik vėliau jie supranta, kad įvairūs vaiko sveikatos ir vystymosi sutrikimai pradėjo formuotis šiuo konkrečiu amžiaus tarpsniu.
Straipsnio pabaigai reikėtų pažymėti, jog vaikai mokosi iš tėvų pavyzdžio, todėl norint išmokyti vaiką valgyti sveiką maistą, visa šeima turi maitintis sveikai.