Atsiliepimai · 2016-12-04

oda

Pūlingos odos ligos – piodermija ir furunkulas

Turbūt nesumeluosiu pasakydama, kad kiekvienas esame turėję susidariusių tarsi vandeningų mazgelių, kurie vėliau virsta į tam tikras uždegimines ligas arba ilgainiui tiesiog pasišalina savaime. Tai lemia skirtingos atsiradimo priežastys. Šie veiksniai rodo atsiradusią pūlingą odos ligą, dar kitaip vadinama piodermija. Tai infekcinė liga, skatinanti pūlių susidarymą.

Šių odos uždegimų yra įvairiausių rūšių. Pagrindiniai iš jų yra paviršinių odos sluoksnių pūliavimas arba plauko šaknies uždegimas. Kokios priežastys lemia jų atsiradimą?

  • Nusilpusi imuninė sistema
  • Įvairių medikamentų vartojimas
  • Odos pažeidimas
  • Nepakankamos higienos žinios
  • Mažakraujystė
  • Cukrinis diabetas
  • Alkoholizmas

Paviršinių odos sluoksnių pažeidimas puikiai matomi plika akimi. Tai odos paraudimas, vėliau virstantis į pūlingas pūsleles. Mazgeliai, kurie gali išopėti ir surandėti, o vėliau palikti ir medaus spalvos pleiskanojančias odos dėmeles.
Plauko šaknies uždegimas pirmiausia pasireiškia skausmu, perštėjimu pažastyse, pakaušyje ar tiesiog plaukuotesnėse kūno srityse. Susidaro skysčio pripildyti mazgeliai, kuriuose slypi įaugę plaukai. Dažnai šį periodą pereiname visi, dažnas skutimąsis, prakaitas – tai vienos iš pagrindinių priežasčių.
Votis
Votis (furunkulas) – viena iš konkrečių plauko šaknies uždegiminių ligų. Tai plauko maišelio ir aplinkinių audinių uždegimas, galintis išplisti net į paodį.
Voties atsiradimas – kamuojantis niežulys ar egzema. Tai viena iš priežasčių galinčių iššaukti skausminga pūlinga odos liga. Taip pat ši liga „prikimba“ ir tiems, kurie nesilaiko higienos normų, neaprūpina organizmo vitaminais ar nesusirūpina nusilpusiu imunitetu.
Mylimiausios šios „parazitės“ kūno vietos tai tos, kurias daugiausiai liečiame mes patys. Sprandas, juosmuo, kirkšnių sritys, tačiau tai tik pagrindinės, bet ne vienintelės.
Pradžioje iškylantis kietas ir skausmingas gumbelis tampa melsvai rausvos spalvos. Vis labiau didėdamas jis pritvinksta ir pratrūksta, kol galiausiai pasimato darinio viduje esantis geluonis. Tol kol jis nepasišalina arba nebūna pašalinamas, tol uždegimas nesibaigia. Jei liga pradeda sparčiai progresuoti, gali pakilti organizmo temperatūra, jaustis silpnumas ar galvos skausmas.
Kaip gydomas voties atsiradimas?
Visų pirmiausia svarbu žinoti, jog spaudinėti ar dar kitaip liesti šias žaizdas yra griežtai draudžiama. Taip pat negalima gydyti šildančiais drėgnais kompresais, kitu atveju infekcija gali išplisti. Kadangi tai ūmi ligos forma, kuo greičiau reikia imtis veiksmingų priemonių jai gydyti.
Bręstančią votį galima tepti Fudizino ar Abszess-Salbe tepalu (juos galite įsigyti kiekvienoje vaistinėje). Neturint galimybės to padaryti visada yra būdas uždegimą nuslopinti ir namų sąlygomis. Apdengti žaizdą tvarsčiu, gausiai suvilgytą stipriu druskos tirpalu. Daugeliu atveju norint sunaikinti infekciją reikia gerti antibiotikus, bet tą jau sprendžia gydytojas.