Atsiliepimai · 2017-01-12

stresas

Stresas: 10 patarimų, kaip su juo "susidraugauti"

Dažnai net ir patys nesuvokiame kokią didelę dalį stresas užima mūsų gyvenime ir kaip greitai jis gali užkariauti mūsų mintis, reaguliuoti mūsų elgesį ar būseną. Tai viena iš priežasčių kodėl mus supantys žmonės yra tokie nervingi, įsitempę ar jautrūs. Stresas – tai tarsi liga, kuria sergame ar persergame kiekvienas. Streso išvengti neįmanoma, nes neįmanoma išvengti ir netikėtų situacijų, pasikeitimų gyvenime. Streso tyrinėtojo kanadiečių gydytojo ir mokslininko Hanso Selye teigimu, stresą sukelia ne įvykiai, o mūsų mintys apie juos, jų interpretacija. Norint išmokti suvaldyti „streso pripildytą taurę“ – reikėtų pamėginti tapti jo draugu.

1 žingsnis
Realus problemų vertinimas. Nemalonių įvykių toleravimas ir bandymas pateisinti esamą situaciją po truputį padės palaikyti stabilius santykius su stresu.
2 žingsnis
Fizinis aktyvumas – bėgiojimas, gimnastika, intensyvus pasivaikščiojimas. Žmonės, kurie nuolatos mankštinasi, paprasčiau susidoroja su nerimu ar stresą keliančiomis situacijomis. Net gi labiau pasitiki savimi.
3 žingsnis
Meditacija arba taisyklinas kvėpavimas. Puikiai tinkamas žmonėms, turintiems ypač didelį protinį ar emocinį krūvį. Veiksmingas būdas suvaldyti įsisiautėjusius jausmus.
4 žingsnis
Humoras – sumažina neigiamą streso poveikį psichologinei gerovei. Pakili nuotaika mus suaktyvina, masažuoja raumenis, leidžia atsipalaiduoti. Taip galime suprasti, kodėl kovą tarp linksmo žmogaus ir streso visada įveikia humoras.
5 žingsnis
Ryšys su artimu. Bendravimas – tai galimybė atsikratyti neigiamų emocijų, minčių. Pasidalijimas savo skausmu ir nesėkmėmis palengvina didžiausius gyvenimo stresus.
6 žingsnis
Malonumas taip pat padeda sumažinti stresą. Mokėjimas atsipalaiduoti čia yra labai svarbus, nes stresinėje situacijoje sumažėja žmogaus gebėjimas patirti malonumą.
7 žingsnis
Vaistažolių preparatai – jais žmonės kūną ir sielą ramina jau tūkstančius metų. Žaliosios arbatos padeda nusiraminti, kartais jaučiamas net ir mieguistumas. Tokiu principu žmogaus kūnas atsipalaiduoja.
8 žingsnis
Sunkią minutę palengvins šokoladas, migdolų ar lazdyno riešutai – juose yra stimuliuojančių ir antidepresantinių junginių.
9 žingsnis
Patirtas stresas skatina organizmo dehidrataciją, todėl labai svarbu vaidmenį čia atlieka vanduo. Nepamirškite visuomet su savimi turėti buteliuką vandens.
10 žingsnis
Tapkite savo laiko šeimininkais. Išmokite susidelioti savo laiką taip, kad stresui čia neliktų vietos. Juk laikas – pats svarbiausias mūsų gyvenime. Neleiskite, kad jį kažkas iš jūsų atimtų veltui arba stengtųsi jį sureaguliuoti ne taip kaip reikia jums. Jei jums trūksta žinių kaip tinkamai kontroliuoti save ir savo mintis, tuomet ieškokite informacijos, pagalbos, mokytojų. Pavyzdžiu Holodinamika yra viena iš tų disciplinų, kuri padeda žmogui susivokti savyje.
Video apie stresą