Sveikata · 2024-04-17

Sveikatos patikra nėštumo pradžioje. Ką pasitikinti?

Planuojantiems nėštumą reikia kuo daugiau dėmesio skirti savo sveikatai. Tai yra faktas. Šiuo metu medicinos sfera yra labai plačiai išvystyta, kad net ir labiausiai bijančios dėl savo sveikatos galės nurimti. Blogiausia, kad moterys nesidomi – kokie tyrimai yra ir kokius geriausia yra atlikti  prieš nėštumą arba pastojus.

Žemiau dalinamės medikės pateiktomis rekomendacijomis. Taip pat siūlome pastojus kuo greičiau užsirašyti pirmai apžiūrai. Jos metu ne tik bus patikrintas vaisiaus širdies plakimas, tačiau ir patariama – kaip tinkamai savimi pasirūpinti nėštumo metu.

NIPT tyrimas

Vienas dažniausiai atliekamų tyrimų nėštumo pradžioje yra NIPT. Šiuo metu aptariamas labai dažnai, kadangi net ir akušeriai ginekologai savo pacientėms dažnai sako, kad šis tyrimas – ne galimybė, tačiau būtinybė.

NIPT tyrimas atliekamas iš kraujo. Jis padeda labai tiksliai numatyti galimą vaiko apsigimimą. Žinoma, kad tai suteikia tėveliams daugiau galios nuspręsti – ar jie nori gimdyti. Nėra nieko smerktino, noras mylėti sveiką vaiką yra visiškai normalus. Svarbiausia yra nelaukti ir kuo greičiau, ankstyvame nėštume, kuris dažniausiai yra apie 10 savaičių, susižinoti rezultatus.

Tai yra mokamas tyrimas. Visais atvejais. Yra kelios jo opcijos. Rinkitės tokią, kuri atrodo priimtiniausia. Visgi, netaupykite. Juk šis tyrimas gali padėti ramiau lauktis nėštumo metu.

Bendrieji kraujo tyrimai

Ne tik nėštumo pradžioje, tačiau apskritai reikia kuo dažniau atlikti bendrinius kraujo tyrimus, kurie gali padėti jums geriau suprasti savo sveikatos būklę. Bendriniai kraujo tyrimai dažniausiai nurodo geležies ir feritino kiekius, gliukozės ir kitus rodiklius. Taip pat verta daugiau dėmesio skirti ir specializuotiems tyrimams. Tai yra tyrimai, kurie nurodo vitamino D, A kiekius ir mineralus. Pasirūpinus atsargomis – organizmas bus kur kas labiau pasiruošęs kūdikio vystymui.

Skiepai ir kitos smulkmenos

Galiausiai, moterims, kurios planuoja nėštumą, taip pat reikia pagalvoti apie skiepus. Yra labai daug nuomonių apie skiepus nėštumo metu, tad kiekviena sprendžia pati. Visgi, siūlome įvertinti tai, kad skiepai bent jau planuojančios – būtini. Žinoma, priklauso nuo metų sezono. Tad geriausia yra tartis su specialistais, kurie skiepija. Jie padės jums priimti tinkamą sprendimą.

Dažniausiai tyrimai yra atliekami privačiose klinikose. Greičiau ir paprasčiau. Juolab, kai kurie tyrimai valstybinėse medicininėse įstaigose net nėra teikiami. Arba jie – siūlomi, tačiau yra lygiai tokie pat mokami. Kur kas ramiau yra juos palikti tiems specialistams, kurie dirba uoliai ir itin greitai pateikia rezultatus.

Prenatalinis Harmony tyrimas – visos Lietuvos Medicina Practica laboratorijose, registruokitės tyrimui internetu.