Liaudies medicina · 2012-09-23

Garšva – maistingas augalas pavasarį

Garšva valgoma, kai dar tik išlenda šviežūs žali lapukai, 5-10 cm aukščio. Reikia žiūrėti, kad tikrai būtų švieži, t.y. blizgančios salotinės spalvos. Garšvas “patogiausia” valgyti pavasarį ir vasaros pradžioje. Tada jos skaniausios. O kai jau perauga, tai galima nušienauti ar nurauti ir jos vėl atželia jaunomis ataugėlėmis.

Tai vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio), eterinių aliejų.
Garšvų žolės preparatai nuo seno naudoti gydyti podagrai. Taip pat minimos reumatą, artritą gydančios, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančios, šlapimą varančios bei kraujo spaudimą mažinančios garšvų savybės. Žolės antpilas pasižymi lengvomis raminančiomis savybėmis. Paruošus garšvų lapų kompresus gydomi nudegimai, vabzdžių sugeltos vietos, malšinamas sąnarių skausmas. Garšvų nereikėtų naudoti esant žemam kraujo spaudimui.