Atsiliepimai · 2012-10-29

zvyneline

Žvynelinė

Žvynelinė (psoriazė) – lėtinė bei pasikartojanti liga, pažeidžianti odą ir netgi sąnarius. Ji atsiranda, kuomet paviršinės odos ląstelės pradeda pernelyg greitai daugintis. Oda atrodo lyg padengta žvynais, kuriuos niežti, kartais skauda, o pakasius lieka raudonos dėmės. Psoriaze vienodai dažnai serga ir vyrai, ir moterys. Pasaulyje šia liga serga apie 2–3 proc. gyventojų (pagrinde 20-40 metų asmenys).

Ligos simptomai:
– Sąnarių skausmas
– Bėrimas
– Odos mazgeliai
– Pūslelės ant odos
– Odos „degimo” pojūtis
– Nagų pažeidimai
– Oda „padengta žvynais”
– Bėrimo plitimas, susiliejimas
Ligos priežastys
Ligos kilmė susijusi su žmogaus imuninės sistemos atskirų ląstelių (T limfocitų) sąveika su tam tikrais aplinkos veiksniais. T limfocitai, cirkuliuojantys kraujyje, keliauja į pažeistas kūno vietas ir kovoja su bakterijomis bei virusais, tačiau asmenų, sergančių žvyneline, šios gynybinės ląstelės „atakuoja“ pačio žmogaus odos ląsteles. Dažnai šį procesą sužadina ir aplinkos veiksniai, tokie kaip:

  • infekcija (ypač viršutinių kvėpavimo takų);
  • emocinė įtampa;
  • alkoholio vartojimas, rūkymas;
  • vaistai (skirti depresijos, reumatinių, širdies ir kraujagyslių ligų gydymui);
  • mechaninis odos dirginimas (spaudimas, trynimas, traumos, nudegimai);
  • ultravioletinių spindulių poveikis.

Tad šios ligos atsiradimą iš esmės nulemia žmogaus imuninė veikla, kurios darbą daugeliu atveju reguliuoja pats žmogus pasirinkdamas savo mitybos būdą, maisto produktus.
PVZ nesuvirškintas maistas patenka į plonąjį žarnyną, jo pralaidumas padidėja ir į kraują patenka nesuvirškinto maisto makromolekulės, įvyksta tam tikra žarnyno dehermetizacija. Jei maistas iki galo nesuvirškinamas, imuninė sistema priima jį kaip alergeną, ima gamintis antikūnai. Tokia slapta alerginė reakcija pasireiškia ne tik bėrimais, niežėjimais ar dusuliu, kaip ūmi, bet ir migrena, bronchinė astma, sąnarių skausmais bei žvyneline.
Tad pirmiausia norint pasveikti ar tiesiog nesusirgti žvyneline reikia sureguliuoti savo mitybą, nepersivalgyti, neužsiteršti savo organizmo. Dar vienas itin gajus klausimas visuomenėje – ar žvynelinė užkrečiama? Atsakymas – ne.