Atsiliepimai · 2013-03-06

Pranešimas dėl šlapimo nelaikymo

Šlapimo nelaikymas – dažnas sveikatos sutrikimas, pasireiškiantis ne tik vyresnio amžiaus, bet ir jaunesnėms moterims. Statistikos duomenimis, su šlapimo nelaikymu vienu ar kitu amžiaus tarpsniu susiduria viena iš keturių Lietuvos moterų. Ilgėjant žmonių gyvenimo trukmei, tokioms ligoms gydyti skiriamas vis didesnis dėmesys, ieškomi ir randami nauji gydymo metodai. Dažnai šis sveikatos sutrikimas sprendžiamas operacija, tačiau galimas ir kitas, neinvazinis būdas išspręsti šlapimo nelaikymo problemą – moters vidinius lyties organus palaikantys žiedai, dar vadinami pesarais.

„Pesarus patartina išbandyti moterims, kurios nenori operuotis ar bijo operacijos, taip pat toms, kurioms dėl įvairių priežasčių operacijos negalima atlikti arba ji buvo atidėta. Žiedus galima pabandyti ir prieš operaciją, norint išsiaiškinti operacijos efektą“, – sako „Alfa Clinic“ medicinos centro gydytoja akušerė ginekologė Jūratė Brazauskienė, pabrėždama, jog pesarus galima naudoti kaip ilgalaikę šlapimo nelaikymo gydymo priemonę.
Specialistės teigimu, šie žiedai šlapimo nelaikymui gydyti naudojami jau ilgą laiką, tačiau Lietuvoje toks gydymo metodas dar tik populiarėja. Anot gydytojos, anksčiau pesarai buvo gaminami iš įvairių medžiagų, tokių kaip lateksas, guma, plastikas ir net vaškas. Iš latekso ar gumos pagaminti pesarai pacientėms sukeldavo pašalinių poveikių – alergines reakcijas, pragulas ir kt., o gaminant iš vaško yra sudėtinga išgauti tikslią formą. Naujos kartos pesarai, gaminami iš medicininio silikono, yra pranašesni – juos galima naudoti ilgesnį laiką, reikia mažiau priežiūros, nepasireiškia alerginės reakcijos, pacienčių nevargina gleivinės sudirgimai ar pragulos. „Pesaras parenkamas iš 27 skirtingų rūšių, kurių kiekviena dažniausiai būna apie 10 skirtingų dydžių, tad tinkamai parinktas žiedas moterims turėtų būti nejuntamas ir nekelti diskomforto“, – sako gydytoja J. Brazauskienė.
Pacientes, bijančias skausmo, specialistė ramina, kad pesaro parinkimo ir įstatymo procedūra yra visiškai neskausminga ir paprasta. Dauguma žiedų yra įdedami ir išimami gydytojų. Jei pesaras pritaikytas pacientei išsiimti pačiai, pirmosios procedūros pas gydytoją metu pamokoma, kaip žiedą išimti, valyti ir vėl įsidėti.
Šlapimo nelaikymą moterims sukelia dubens organų nusileidimas, kurio priežasčių yra įvairių: sunkūs gimdymai, viršsvoris, silpni dubens audiniai, didelis fizinis krūvis ir kt. Šis sveikatos sutrikimas sukelia ne tik fizinį, bet ir psichologinį diskomfortą, mažina socialinio gyvenimo kokybę. „Šiais laikais šlapimo nelaikymas yra lengvai išsprendžiamas pacientės pasirinktu ir jai asmeniškai tinkamu būdu – svarbiausia, nesigėdyti sutrikimo ir kreiptis į specialistus, – pabrėžia gydytoja. – Pirmiausia moteris turėtų apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kuris nukreips pas specialistą, dažniausiai – uroginekologą.“
2003 m. įkurta UAB ALFA CLINIC – šeimos klinika, teikianti pacientams įvairių sričių specialistų konsultacijas, atlieka diagnostiką bei gydymą. Klinika yra sudariusi sutartį su Valstybine ligonių kasa, todėl joje galima gydytis nemokamai. Šiuo metu įstaigoje dirba 32 savo srities specialistai.