Sveikata · 2021-09-28

Kodėl svarbu matuotis temperatūrą?

Medicinoje labai svarbu matuoti kūno temperatūrą. Daugeliui ligų būdingas kūno temperatūros pasikeitimas. Sergant kai kuriomis ligomis, ligos eigą galima stebėti būtent matuojant kūno temperatūrą. Tai leidžia gydytojui analizuoti gydymo efektyvumą ir dažnai priimti sprendimus.

Karščiavimas, kūno temperatūros pakilimas yra reakcija į tam tikros ligos dirgiklius. Kūnas keičia įprastą temperatūrą, kad palaikytų organizmo gynybos mechanizmus. Karščiavimas yra dažniausia su liga susijusio (patologinio) kūno temperatūros padidėjimo forma. Tačiau sumažėjusi kūno temperatūra taip pat yra ligos požymis.

Svarbi informacija matuojant

Išmatuota kūno temperatūra visada priklauso nuo to, iš kurios kūno dalies buvo atliktas matavimas. Dėl šios priežasties ir priešingai populiariajai nuomonei, nėra bendros normalios temperatūros, kaip ir nėra geresnio termometro. Visi naudojami termometrai, tiek tradicinis gyvsidabrio, tiek tikslus bekontaktis termometras, gali sėkmingai padėti nustatyti kūno temperatūrą ir pastebėti nukypimą nuo vadinamosios normos.

Sveiko žmogaus kūno temperatūra taip pat kinta visą dieną ir priklausomai nuo to, kokios veiklos jis imasi. Matuojant tiesiosios žarnos temperatūrą, kūno temperatūra vakare dėl fiziologinių priežasčių paprastai yra 0,5 laipsnio Celsijaus didesnė nei kitu paros metu. Be to, kūno temperatūra pakyla dėl bet kokio fizinio krūvio.

Mūsų kūno temperatūra atskleidžia daug informacijos apie mūsų sveikatą. Kūno temperatūra leidžia suprasti hormoninę sveikatą, gali padėti užsiimant treniruotėmis, o moterys gali ją panaudoti nustatydama savo vaisingumo ciklo etapą. Net temperatūros svyravimai dienos gali padėti sužinoti, pavyzdžiui, metabolizmo ypatumus.

Termometras – nepakankamai naudojamas įrankis

1900 -ųjų pradžioje gydytojai dažniausiai naudojo kūno temperatūrą ramybės būsenoje, kad patikrintų sveikatos problemas ir lėtą medžiagų apykaitą. Žema kūno temperatūra rodytų esminę sveikatos problemą, dažnai sulėtėjusią medžiagų apykaitą ir dėl to didėjantį svorį.

Tačiau šiandien yra gana neįprasta, kad suaugęs žmogus stebėtų savo kūno temperatūrą. Išimtis yra moterys, kurios seka mėnesinių ciklus bei dienos, kai karščiuojama. Temperatūrai kūdikiams ir vaikams taip pat naudojami, profilaktiškai sekant ar nėra kokių negalavimų.

Tačiau jei pasidomėtumėte, temperatūros sekimas leidžia iš tiesų pažinti savo kūną ir nuveikti įdomių dalykų. Tačiau tam, pirmiausia, reikia turėti termometrą!

Populiariausios termometrų rūšys

Skaitmeniniai termometrai

Skaitmeniniai termometrai laikomi greičiausiu ir tiksliausiu termometro tipu. Rodmenys imami iš po liežuvio, iš tiesiosios žarnos ar po pažastimi. Jie lengvai randami vietinėse vaistinėse ir gali būti naudojami namuose ar ligoninėje. Tikslus bekontaktis termometras turėtų būti kiekvienuose namuose. Jais galima matuoti temperatūrą tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Elektroniniai ausų termometrai

Jie naudoja infraraudonųjų spindulių technologiją, kad gautų temperatūros rodmenis. Elektroniniai ausų termometrai yra mažiau tikslūs, nes jei ausyje yra per daug vaško, tai gali parodyti neteisingą rodmenį. Nors jie yra brangūs, juos daug lengviau naudoti kūdikiams ir mažiems vaikams, nes naudojant skaitmeninius termometrus gali būti sunku priversti vaikus pakankamai ilgai sėdėti ramiai.

Kaktos termometrai

Šie bekontakčiai termometrai taip pat nuskaito šilumą naudodamiesi infraraudonųjų spindulių ryšiu ir yra ant laikinosios arterijos. Kaktos termometrai taip pat nėra tokie patikimi kaip skaitmeniniai termometrai

Gyvsidabrio termometrai

Šie termometrai yra senas būdas išmatuoti temperatūrą. Paprastai jį dedame į pažastį ir laikome apie . Kai   minučių. Deja, dėl apsinuodijimo gyvsidabriu šios temperatūros matavimo priemonės nebėra plačiai naudojamos ir yra nebepardavinėjamos.

Ir pabaigai, temperatūros matavimas yra pigus, daug pastangų nereikalaujantis procesas, kurį galite atlikti namuose. Pasitarkite su gydytoju kaip ir kuriuo paros metu galite matuoti temperatūrą ir po tam tikro stebėjimo laiko gydytojas, vertindamas su kitais tyrimais, gali pateikti daugiau informacijos apie jūsų sveikatą ar sveikatos sutrikimus.