Atsiliepimai · 2017-03-10

nescios moterys vaisius

Genetinių tyrimų nauda

Genų deformacija lemia vaisiaus ligas, atsiradusias vystymosi stadijos metu, apie kurias sužinoti įmanoma dar prieš gimdymą, atlikus tam tikrus specifinių tyrimus.
Vis sparčiau prenatalinės priežiūros dalimi tampa tyrimai, padedantys nustatyti vaisiaus būklę. Po kurių tėvams pateikiama išsami informacija apie vaisiaus sveikatą tam, kad esant reikalui ji būtų pagerinta arba išsklaidytų nepagrįstą nėščiosios nerimą.

Prenatalinė diagnostika – tai įvairių patikros ir diagnostikos priemonių visuma, skirta nustatyti vaisiaus vystymosi patologijai ir patologinei būklei. Prenatalinės diagnostikos metodai skirstomi į neinvazinius ir invazinius.
Neinvaziniams priklauso ultragarsiniai vaisiaus tyrimai. Vienas tokių yra atliekamas 11─13 nėštumo savaitę, kuris reikšmingas ne vien gimdymo datai, nėštumo trukmei, galimiems sklaidos sutrikimas, vaisiaus gyvybingumo ženklams nustatyti, bet ir vaisių skaičiui, placentos įsitvirtinimo vietai.
Ultragarsinis tyrimas 18─20 nėštumo savaitę yra palankus laikas įvertinti vaisiaus augimą, jo organų vystymąsi, placentą ir vaisiaus vandenis, vaisiaus raidos sutrikimus. Šiuo nėštumo laikotarpiu ultragarsu galima nustatyti daugiau kaip 50 proc. didžiųjų vaisiaus raidos sutrikimų, o kai kurių – net iki 90 proc.
Pagrindiniais invazinės diagnostikos metodais yra laikytinos šios procedūros: choriono biopsija, amniocentezė ar kordocentezė, jos atliekamos biopsine adata duriant per priekinę pilvo sieną.
Choriono biopsija. Atliekama 9–13 nėštumo savaitę, tyrimo metu iš placentos imamas ląstelių mėginys, siekiant nustatyti chromosominius ar geninius vaisiaus defektus.
Amniocentezė. Tai vaisiaus vandenų tyrimas, kurio metu paimama apie 20 ml vaisiaus vandenų, jie pateikiami chromosomų analizei. Gali būti atliekamas nuo 16 nėštumo savaitės, dažniausiai tyrimu siekiama išsiaiškinti vaisiaus chromosomines ligas.
Kordocentezė. Tai vaisiaus virkštelės kraujo tyrimas. Šis tyrimas atliekamas tada, jei prieš tai atlikti tyrimai neparodė pakankamai informacijos. Tyrimas gali būti atliekamas tik nuo 20 nėštumo savaitės.
Ingos Gruzdienės privati klinika Klaipėdoje, pradeda bendradarbiauti su Šveicarijos kompanija “GENOMA”, todėl pacientėms gali pasiūlyti moderniausią, saugiausią ir profesionaliausią “Tranquility” tyrimą, kuris gali užtikrinti nėščiosios ir jos šeimos ramybę.
Prevencinės ir regeneracinės medicinos pažanga leidžia Šveicarijos kompanijai “GENOMA” naudoti pažangiausius tyrimus, kurie yra labai tikslūs ir greiti-apie tokius niekada negalėjome net svajoti. Tyrimas atliekamas nuo dešimtos nėštumo savaitės. Saugus vaisiaus DNR ir lyties tyrimas, ankstyvas chromosomų sutrikimų nustatymas, įskaitant dauno sindromą.
Tyrimui atlikti reikia tik įprasto nėščiosios kraujo mėginio, rezultatus sužinosite per 3-5 dienas.
Kiekvieno pasirinkimas norime, ar ne sužinoti apie galimas patologijas įsčiose užsimezgusiai gyvybei. Būtent Prenatalinė diagnostika leidžia labai anksti aptikti anomalijas, apie kurias informuoti tėvai turi galimybę atitinkamai pasiruošti mažylio gimimui.