Atsiliepimai · 2018-03-30

generiniai vaistai

Generiniai vaistai. Ar yra dėl ko nerimauti?

Generiniai vaistai – originalių vaistų kopijos. Generinių vaistų kainos yra žemesnės nei originalių vaistų ir būtent dėl to juos dažniausiai renkasi ligoninės, kurios siekia sutaupyti lėšų. Pastaruoju metu visuomenėje kyla klausimų dėl generinių vaistų kokybės ir saugumo. Visgi, Sveikatos apsaugos ministerija teigia, jog nerimauti nėra dėl ko.

Teigiama, jog tiek originalių, tik ir generinių vaistų veiklioji medžiaga yra ta pati. Dažnu atveju, netgi ir veikliosios medžiagos gamintojai yra tie patys. Generiniame vaiste turi būti toks pat veikliosios medžiagos ar medžiagų kiekis kaip ir originaliame vaiste, o pagalbinių medžiagų – gali skirtis. Generinis vaistas žmogaus organizme įsisavinamas ir pasiskirsto taip pat, kaip ir originalus vaistas.
Generiniai vaistai turi pereiti visas reikalingas registracijos procedūras ir, jei ekspertai nustato, kad vaisto kokybė, saugumas ir veiksmingumas neatitinka reikalavimų, vaistas neregistruojamas ir į rinką nepatenka.

“Visi vaistai: tiek originalūs, tiek generiniai yra registruojami pagal Europos Sąjungoje priimtus teisės aktus ir jiems taikomi vienodi kokybės, saugumo ir veiksmingumo standartai. Visus vaistus atidžiai tiria ir įvertina kompetentingi ekspertai, o jų saugumas ir efektyvumas yra nuolat stebimas”, – SAM Farmacijos departamento Farmaekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas Tomas Alonderis.

Informacijos šaltinis: Lietuvos Sveikatos ministerija