Atsiliepimai · 2018-06-01

erkes

Erkės – būkite budrūs

Erkės ypatingai aktyvios būna pavasario pabaigoje bei vasaros pradžioje. Tad šiuo laikotarpiu turite būti ypatingai budrūs. Agresyviausios yra šuninės arba miškinės erkės. Jos itin aktyvios ir kibios bei pakankamai greitos. Šios erkės pagrinde aptinkamos atviresnėse miško vietose ir proskynose, pro kurias prasiskverbia saulės šviesa, šiluma. Jų gausu miško krūmynuose ir sudžiūvusiuose dilgėlynuose.

Pievų erkės – pavojingos, bet lėtos
Pavojingos yra ir pavasarinės pievų erkės. Jos daugiausiai aptinkamos nešienautose pievose. Šios erkės yra margos, santykinai didelės ir lėtos, todėl jas lengviau aptikti ant rūbų ar odos. Šios erkės taip pat platina Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Taip pat pranešama, kad Lietuvoje plinta ir invazinės taiginės erkės.
Einant į gamtą rekomenduojama dėvėti uždarus rūbus, pro kuriuos erkėms būtų sunkiau pasiekti odą. Taip pat patartina, kad rūbų audinys būtų slidus. Tuomet erkėms sunkiau prikibti ir ropoti ant tokio audinio.
Grįžus iš gamtos – išsiskalbkite rūbus
Erkės ilgą laiką sugeba išgyventi žmonių rūbuose, prie kurių prikimba būnant gamtoje. Dėl šios priežasties grįžus iš gamtos patartina rūbus iš karto išskalbti. Tuo labiau, kad erkės yra pavojingos net ir būdamos nimfos ar lervos stadijoje, kuomet yra labai mažos bei sunkiai pastebimos.