Atsiliepimai · 2019-03-22

spuogai

Kaip išvengti spuogų ir ką daryti jei jie „užpuolė“?

Spuogai dažnai asocijuojasi su paauglyste ir taip norisi numoti ranka – „praeis“. Deja, taip būna ne visada ir dažniausiai visgi reikia rimtai žiūrėti į spuogus, šalinti jų atsiradimo priežastis ir gydytis. Negydomi spuogai gali palikti randus. Ir ne tik fizinius, tačiau ilgai kenčiantiems nuo spuoguotos odos, lieka ir psichologiniai randai.

Dėl ko atsiranda spuogai?
Netinkama mityba, netinkamos odos priežiūros priemonės, imuniteto susilpnėjimas – galimos spuogų atsiradimo priežastys. Tačiau dažnesnė problema – aknė. Nors aknė vadinama paauglių susirgimu, dažniausiai ji gali kankinti 11-33 metų amžiaus žmones, o kartais ir gerokai vyresnius. Aknė – lėtinė, uždegiminė liga, odos riebalinių liaukų sutrikimas. Todėl spuogai dažniausiai atsiranda ten kur išsidėstę daugiausiai riebalinių liaukų: veido centrinėje dalyje, krūtinėje, pečių bei nugaros srityje.
Prevencija – geriausia priemonė
Geriausias būdas gydyti bet kokią ligą – išvengti susirgimo. Prevencija dažniausiai išgelbėja nuo ilgo gydymo laiko, gydymo priemonių ir procedūrų. Ką kiekvienas gali padaryti, kad spuogai netaptų problema?
• Odos priežiūra. Rekomenduojama reguliariai prausti veidą ir odą tinkamomis prausimo priemonėmis, naudoti kosmetines valymo ir odos šveitimo priemones. Oda turi būti švari. Tuo pačiu rekomenduojama kuo mažiau odą, ypač jautresnes vietas, pvz., veidą, liesti rankomis.
• Maitinti odą iš vidaus. Sportas bei pilnavertė ir sveika mityba užtikrina reikiamų medžiagų, mineralų pasisavinimą, gerą medžiagų apykaitą. Būdami sveiki, džiaugsimės ir sveika oda.
• Konsultuotis su specialistais. Esant probleminei linkusiai spuoguotis odai, esant riebiai odai, reikėtų pasitarsi su dermatologu, rasti tinkamas priemones, kremus, kurie nekimš porų ir užtikrins veidą odos būklę.
• Rinktis profesionalią kosmetiką. Esant spuogų, riebios odos su išsiplėtusiomis poromis problemoms, reikia rinktis kremus, kurių sudėtyje yra glikolio rūgšties (saugo odą nuo uždegimų ir reguliuoja riebalinių liaukų veiklą). Taip pat verta ieškoti kremų su priešuždegiminėmis veikliosiomis medžiagomis: cinko oksidas, juodasis graikinis riešutas ar arbatmedžio aliejus. Daugiau apie odos priežiūros priemones: https://www.odapro.lt/lt/
Ką daryti, jei paprastos priemonės nepadeda?
Kartais kruopšti odos priežiūra gali nepadėti ir kūną nusėja nemalonūs spuogai. Tuomet reikia imtis rimtesnių priemonių, specialių gydomųjų kremų ir preparatų. Tačiau pirmiausia, reikia kreiptis yra gydytoją dermatologą, kuris nustatys tikslias spuogų atsiradimo priemones ir parinks gydymą. Svarbiausia – neeksperimentuoti, o kreiptis į specialistą.