Sveikata · 2022-04-30

Miofunkcinė terapija – kas tai ir kaip tai gali padėti jūsų vaikui?

Miofukncinė terapija – tai pratimų programa, kurios metu yra sustiprinamas vaiko liežuvio ir veido raumenų darbas. Miofunkcinė terapija padeda išspręsti tokias problemas, kaip knarkimas, kvėpavimas pro burną, stabdo netaisyklingo sąkandžio formavimąsi ir kitas problemas. Atsiradus tokioms problemoms į specialistus rekomenduojama kreiptis kuo anksčiau, nes taip yra lengviau suformuoti tinkamus įpročius ir užkirsti kelią rimtesnėms problemoms.

Kuo miofunkcinė terapija yra naudinga?

Miofunkcinė terapija yra neinvazyvus būdas spręsti įvairias liežuvio ir veido raumenų problemas. Miofunkcinė terapija padeda išmokyti taisyklingos liežuvio padėties įvairiais momentais bei išmoko smegenis kaip atlikti šiuos judesius nevalingai. Toks būdas yra labai naudingas vaikams, kurie susiduria su kvėpavimo per burną problemomis. Tokią kondiciją gali sukelti daugybė priežasčių, tačiau miofunkcinė terapija padeda susitvarkyti su šiomis problemomis be jokių skausmų. Miofukncinė terapija užtrunka skirtingai, nes kiekvieno gebėjimas mokytis yra individualus. Pirmųjų vizitų metu yra atliekama apžiūra ir parenkami tinkami pratimai, kuriuos rekomenduojama atlikti ir savarankiškai namuose. Tai paskatins greitesnį įpročių formavimąsį ir greitesnius pokyčius.

Miofunkcinė terapija gali būti skiriama ir suaugusiems

Negydomo problemos vaikystėje gali persikelti ir į suaugusiojo gyvenimą. Todėl miofunkcinė terapija yra atliekama ir suaugusiems asmenims. Kartais tokios problemos gali ir atsirasti vėlesniame amžiuje po įvairių traumų ar, pavyzdžiui, po streso sukelto dantų griežimo. Miofukncinė terapija gali padėti atstatyti veido raumenų darbą ar net mažinti smilkininio apatinio žandikaulio sąnario skausmus. Pastebėjus įvairius veido sutrikimus reikia kreiptis į specialistą, kuris padės nustatyti problemą ir paskirs tinkamiausius miofunkcinės terapijos pratimus. Ši pratimų visuma padės suformuoti taisyklingus įgūdžius ir pagerins gyvenimo kokybę. Miofukncinė terapija skiriama tik specialisto ir kai nereikia invazyvaus gydymo problemoms pašalinti. 

Miofunkcinė terapija dažniausiai yra atliekama kartu su kineziterapeutu, todėl susidūrus su veido raumenų problemomis galima tiesiogiai kreiptis į juos. Kartais miofunkcinė terapija gali būti skiriama ir gydytojo ortodonto, kad padėti užtikrinti geru ortodontinio gydymo rezultatus. Atsiradus problemoms nedelskite, anksti pradėtas gydymas garantuoja greitesnį ir geresnį rezultatų pasiekimą.