Sveiki produktai · 2023-09-19

Maisto papildai – gerina sveikatą ar yra tik nereikalinga „chemija“?

Nataliya Vaitkevich iliustracija iš pexels.com

Sveikas gyvenimas – laimingas gyvenimas. Žmogaus savijauta daugelių atvejų priklauso nuo to – kiek dėmesio jis skiria savo kūnui ir sielai. Tikrai taip, svarbu yra pasirūpinti ne tik fiziniu žmogaus kūnu, tačiau ir psichine sveikata, kadangi tik harmoningas balansas suteikia galimybę kasdien jaustis gerai.

Žinoma, greta fizinio aktyvumo, sveikos mitybos bei poilsio – svarbūs ir maisto papildai. Bent jau taip mano daugelis. Visgi, yra skeptikų, kurie iki šios galvoja, kad daugelis papildų yra tik cheminių komponentų dariniai, kurie labiau primena placebą nei padeda pasiekti realius rezultatus. Apie tai, kas yra maisto papildai, kaip jie veikia mūsų kūną ir kaip rasti tinkamiausius – šis straipsnis.

Kas yra maisto papildai?

Maisto papildai yra medžiagos, kurios papildo mūsų organizmą. Maisto papildai, kurie yra registruoti kaip vaistai, yra patikimesni, kadangi atsakomybę už jų kokybę priima ne tik gamintojas, tačiau taip pat ir valstybė.

Šiuo metu rinkoje siūlomi maisto papildai yra labai įvairūs, tad juos renkantis visada verta tartis arba su pardavėjais, kurie jais prekiauja, arba su treneriu, jeigu aktyviai sportuojate ir jums reikia papildomo energijos šaltinio. Dažniausiai minimi yra baltymai, amino rūgštys, kreatinas. Sveikatai gerinti tinka kompleksiniai vitaminai.

Maisto papildai – ne vaistai

Nors maisto papildai gali būti reglamentuojami panašiai kaip ir vaistai, tačiau pirmieji sertifikuojami taip gana retai. Tai reiškia, kad perkant maisto papildus negalite būti tikras, ar jie bus veiksmingi. Dėl to prioritetas turi būti patikimos prekybos vietos, žinoma, reikia rinktis papildus, kuriuos siūlo įsigyti žinomi bei pripažinti gamintojai.

Visa atsakomybė už papildų kokybę ir poveikį tenka pačiam gamintojui. Suprantama, kad kai maisto papildai neatneša tokio poveikio, kokio yra tikimasi arba koks yra žadamas, žinoma, kad vėliau jie nebebus perkami, tad tam tikra prasme verslas kiša sau pagalius į ratus. Tačiau kiek papildų yra nuperkama, kol pamatoma, kad tam tikro gamintojo maisto papildas neturi savybių, kurios buvo žadėtos… Tik perkant iš patikimų gamintojų, kurie yra pripažinti, galite būti ramus dėl kokybės. Tai, pavyzdžiui, yra Maxler, Olimp, Pure Nutrition USA ir t.t.

Papildai ir šalutinis poveikis arba atsakinga prekybos vieta

Nors maisto papildų šalutinis poveikis dažniausiai retas arba jeigu ir yra – minimalus, visgi, jis gali būti. Atsakingi gamintojai dažniausiai apie galimus šalutinius poveikius faktus pateikia ant pakuotės, tad būtina ją pirmiausia perskaityti, o tik tada vartoti. Žinoma, tai yra svarbu ir dėl instrukcijos įsisavinimo, tai yra, maisto papildus svarbu vartoti taip, kaip nurodė gamintojas, o ne pagal savo poreikius. Daugiau – tikrai ne visada yra geriau. Normos yra surašytos ne veltui, tad jomis remtis yra būtina.

Taip pat atminkite, kad maisto papildai niekada nebus gebūs pakeisti sveikos mitybos. Juk pats žodis „papildai“ išduoda, kad jie tik papildo žmogaus organizmą greta sveikos gyvensenos, kurios taisyklių turi būti laikomasi kasdien.

Natūralūs ar sintetiniai?

Anna Shvets  iliustracija iš pexels.com

Labai dažnai tenka girdėti, kad sintetiniai maisto papildai – netinkamas pasirinkimas. Natūralūs – visada geriau ir visada veiksmingesni. Nėra vieningo atsakymo. Taip, ekologiški dažniausiai vertinami labiau, tačiau ir sintetiniai papildai, kurie yra perdirbami, turi poveikį, dažnai net ir didesnį nei ekologiški, o nauda – pati didžiausia, be jokio šalutinio rezultato. Tokiu atveju jokio skirtumo, ar bus vartojami natūralūs, ar sintetiniai – svarbiausia yra rinktis tokius, kurie tinka Jūsų organizmui.