Sveikata · 2024-02-28

Perteklinė drėgmė patalpoje – pavojus Jūsų sveikatai

Tinkamas namų klimatas gali užtikrinti, kad Jūsų sveikata bus geriausia. Kalbame ne tik apie šildymo bei vėsinimo sistemas, tačiau ir drėgnumo lygį, kurį palaikyti reikia laikantis 40-60 procentų diapazono. Kai drėgmės yra per daug – gali kilti įvairios sveikatos problemos.

Apie tai, kodėl drėgmės surinktuvai yra tokie būtini patalpose, kur aktyviai veisiasi pelėsis, pasakoja šeimos gydytojas Dominykas.

Prastas miegas

Prie prasto miego prisideda labai daug veiksnių, tad norint pagerinti jo kokybę – svarbu imtis kuo daugiau skirtingų priemonių. Viena jų gali būti perteklinės drėgmės šalinimas. Tai gali atrodyti tik smulkmena, tačiau kai drėgmės patalpose yra kur kas daugiau nei reikia, deja, rezultatas gali būti prastas miegas. Ne tik trumpesnė trukmė, tačiau ir kur kas blogesnė jo kokybė.

„Kai drėgmės patalpose yra per daug – dažniausiai silpsta žmogaus imuninė sistema, jis tampa kur kas irzlesnis. Šiuo metu yra labai daug kalbama apie žmogaus fizinę sveikatą, tačiau pamirštama, kad būtina gera ir psichinė. O tam dažniausiai reikia visapusiškai žmogaus kūnui tinkamo aplinkos, kuri taip pat apima ir drėgmės bei sausumo santykį“,-teigia medikas.

Svarbiausia palaikyti optimalų 40-60 procentų drėgmės lygį, kuris leis ne tik saldžiau miegoti, tačiau ir apskritai – geriau jaustis visą parą namuose.

Dažni susirgimai

Peršalimo problemas sukelia virusai, tačiau jeigu patalpose yra labai daug drėgmės, gali būti, kad kova su liga bus ne tik ilgesnė, tačiau ir sunkesnė. Žinoma, kad tai nereiškia, jog sergant reikia mažinti drėgmę. Ji turi būti optimali, kaip jau minėjome, 40-60 procentų ribose. Tokiu atveju ne tik galima greičiau pasveikti, tačiau tikėtina, kad ir sirgti.

Lėtiniai sąnarių skausmai

Taip pat per didelė drėgmė patalpose prisideda prie lėtinių skausmų intensyvumo. Žinoma, kad jie kyla tikrai ne dėl to, kad patalpose yra daug drėgmės. Tačiau faktas, kad netinkamos gyvenimo sąlygos daro įtaką skausmo laikymuisi ir net intensyvėjimui.

„Daugelis žmonių skundžiasi, kad ateinant lietui ar panašiai – jiems pradeda skaudėti sąnarius. Ir tikrai, juos skauda ne tik tokiu atveju, kai keičiasi oras, tačiau ir tuomet, kai būnama patalpose, kur klimatas nėra tinkamas žmogaus kūnui. O šiuo atveju kai drėgmės yra per daug –  dažniausiai skausmas būna dar didesnis, tad kovoti su tuo yra tiesiog būtina“,- teigia Dominykas.

Drėgmės įtaka žmogaus sąnarių sveikatai yra įrodyta ir moksliškai, tad remkitės medikų pateiktomis būsto mikroklimato kūrimo rekomendacijomis.

Kenkia ir aplinkai, daiktams

Nors drėgmės problemos pirmiausia kenkia žmogui ir kovoti su ja reikia dėl savo sveikatos, tačiau specialistai akcentuoja, kad per daug drėgmės patalpose taip pat turi neigiamą įtaką ir daiktams, kurie yra, baldams. Pirmiausia atsiranda pelėsis, kuris kenkia žmogui ir daiktams. Taip pat patalpose tvyro nemalonus kvapas, kurį panaikinti bus galima tik atidžiai išsausinus kambarius. Galiausiai, kai drėgmės yra per daug – dažniausiai kenčia ir gyvūnai bei augalai, jie taip pat gali sirgti, net mirti. Dėl to reikia kuo detaliau rūpintis aplinka, kurioje mes būname kasdien.

Drėgmės šalinimui geriausias pasirinkimas yra sausintuvai. Galima bandyti ir labiau kaitinti pašalpas, vėsiuoju metų laiku efektyviau išnaudoti šildymo sistemas. Tačiau minusas tas, kad per daug šilumos – lygiai taip pat pavojus Jūsų psichinei bei fizinei sveikatai, tad reikia įvertinti tinkamos įrangos pasirinkimą, kuri atlieka konkrečias funkcijas.