Grožis / Sveiki produktai · 2023-06-20

Kas yra kolagenas ir kokios kilmės jis gali būti?

Kiekvienas iš mūsų norime gerai jaustis, būti sveiki ir puikiai atrodyti. O tam kartais neužtenka tik gerai maitintis, judėti ir ilsėtis. Su metais mūsų organizmas keičiasi, todėl jam reikalinga pagalba. Kolagenas – vienas iš medžiagų, kurių mūsų organizmas su metais pagamina vis mažiau. Todėl jeigu dar nežinote, kas yra kolagenas, verta su juo susipažinti ir sužinoti, kaip išsirinkti geriausią papildą sau.

Kodėl mums reikalingas kolagenas?

Kolagenas yra labai svarbus baltymas, kurį gamina žmogaus organizmas. Jis atsakingas už odos stangrumą ir elastingumą, už tinkamą sąnarių veiklą. Tai yra jungiamoji medžiaga, kuri yra labai svarbi kiekvienam iš mūsų. Kartais tenka girdėti mitų, esą geriamas kolagenas – tai moteriškas papildas. Tačiau ši tiesų taip nėra. Ne tik moterims, bet ir vyrams reikėtų žinoti, kas yra kolagenas ir kaip jis vartojamas. 

Tiek moterims, tiek vyrams su metais reikalinga pradėti galvoti apie tai, kaip savo organizmą praturtinti kolageno atsargomis. Deja, tačiau sulaukus 25 m. amžiaus, kolageno mūsų organizmas pagamina vis mažiau ir tai galima pastebėti netgi plika akimi. Dažniausiai dėl to, kad organizme mažėja kolageno kiekis, atsiranda raukšlės, oda nebėra tokia stangri, vyresniame amžiuje ima kankinti sąnarių problemos, retėja kaulai. Todėl norint gerai jaustis ir ilgiau išlaikyti gerą odos būklę, reikia papildyti savo organizmą kolagenu.

Kuo skiriasi jūrinis kolagenas nuo gyvūlinio?

Sakoma, kad kolagenas yra šių dienų jaunystės eliksyras. Ir tai iš dalies yra tiesa, nes jeigu organizmui padėsite praturtindami jį kolagenu, galėsite ilgiau mėgautis sveika ir stangria oda, sustabdysite tokius senėjimo procesus kaip traukšlių atsiradimas ar sąnarių nusidėvėjimas. Tačiau reikia žinoti, koks kolagenas geriausiai veikia.

Domintis, kas yra kolagenas, reikia žinoti, kad jis gali būti gyvūninės ir jūrinės kilmės. Gyvūninės kilmės kolagenas yra dažniausiai pigesnė alternatyva, todėl jo galima rasti daug kur. Tačiau verta žinoti, kad būtent jūrinės kilmės kolagenas yra daug grynesnis nei gyvulinės kilmės, o taip pat lengvai virškinamas. Svarbu žinoti, kad jūrinės kilmės kolagenas yra artimesnis savo sudėtimi tam kolagenui, kurį gamina ir žmogaus organizmas. Todėl jis ypač efektyviai veikia mūsų odą, leidžia atkurti jos elastingumą, drėkina ją, padeda kovoti su raukšlėmis. Be to, jūrinis kolagenas kartu turi ir daugiau naudingų medžiagų, tokių kaip hialurono rūgštis, tad jo efektyvumas yra daug geresnis.