Kanapių arbata ir sveikas gyvenimo būdas. Kaip tai susiję?

kanapių arbata

Kanapių arbatos nauda

Kanapių arbata daugeliui vis dar yra neatrastas dalykas, apipintas įvairiais mitais ir klausimais. Skamba paradoksaliai kanapių arbata ir sveikas gyvenimo būdas, tiesa? Taigi vienas iš dažniausiai girdimų klausimų, ar kanapės ir kanapių arbata neturi neigiamo svaiginančio ar priklausomybes sukeliančio poveikio?

Reikia atskirti dvi kanapių rūšis, tai yra medicininės kanapės ir pluoštinės kanapės. Pluoštinės kanapės yra legalios auginti, gaminti ir vartoti. Ir minint kanapių arbatą, kalbame tik apie pluoštines kanapes, kurios neturi nei svaiginančio nei priklausomybę sukeliančio poveikio. Ir netgi atvirkščiai, pluoštinės kanapės pasižymi puikiomis natūraliomis sveikatą gerinančiomis ar tam tikrų ligų simptomus mažinančiomis savybėmis: turi raminantį poveikį, mažina streso ir nerimo pojūčius, gerina ir pagilina miegą, mažina lėtinį skausmą, gerina virškinamojo trakto veiklą ir kt.

Pluoštinės kanapės išgyvena atgimimą, iš jų pagamintų produktų galite rasti prekybos centruose, jos itin dažnai vartojamos ir mėgstamos sveiką gyvenimo būdą propaguojančių žmonių. Dėl šios priežasties kanapių arbata yra susijusi su sveikos gyvensenos palaikymu.

Kaip pradėti gyventi sveikai?

Sveika mityba ir sveikas gyvenimo būdas nėra vienos dienos darbas. Rezultatai bus matomi ilgainiui: po metų, po dešimtmečio ar poros dešimtmečių. Taigi turėtume dėti pastangas nuolat rūpintis savo organizmu, tačiau per daug dėl to neišprotėti.

Sveikos gyvensenos bus lengviau laikytis, jei suformuosite tinkamus įpročius. Kaip ir daugelis žinome, sveikas gyvenimo būdas susideda iš daugelio dalykų, vistik pagrindiniai yra šie:

  • sveika mityba
  • reguliarus fizinis aktyvumas
  • tinkamas darbo ir poilsio balansas
  • žalingų įpročių atsisakymas

Gera žinia ta, kad pradėti sveikai gyventi galite šiandien, nepriklausomai nuo jūsų amžiaus, darbo ir kitų asmeninių savybių bei aplinkos veiksnių. Sunkiausia dalis – pradėti neatidėliojant ar neieškant pasiteisinimų. Žinoma, jei pradėsite keisti viską iš karto, bus labai sunku, o gal ir neįmanoma, nes greičiau pavargsite nei pamatysite realią naudą. Todėl svarbu pradėti formuoti po vieną teigiamą įprotį vienu metu. Įvairūs šaltiniai teigia, jog įpročio suformavimas trunka 1 mėn., realybėje tai gali užrukti ir 3 mėn. atliekant pageidaujamą veiksmą kasdien.

 

Teigiamų įpročių formavimas

Sveika mityba

įtraukite į savo racioną daugiau šviežių daržovių. Atrodo ir savaime suprantamas dalykas, tik tam reikia suteikti papildomą dėmesį ir daryti tikslingai – daugiau šviežių daržovių jūsų lėkštėje. Kai tai taps natūrali jūsų mitybos dalis, užsibrėžkite naują tikslą, pvz.:  atlikti 15-20 min. mankštą/ išeiti pasivaikčioti.

Reguliarus fizinis aktyvumas

Arba tiesiog mankšta yra daugelio žmonių tikslas, naujametinis pasižadėjimas, kurį nedaug kam pavyksta įgyvendinti. Vėlgi tai sąmoningas kiekvieno pasirinkimas ir nepaverskite to į daug pasiruošimo ir pastangų pradėti reikalaujančiu dalyku. Tam kad pradėtume mankštintis, nebūtina eiti į sporto klubą, nereikia naujos avalynės ar aprangos, netgi aplink bėgiojantis šuo ar vaikai tam netrukdys. Ir jei kurią dieną tikrai nepavyksta atlikti mankštos ar išeiti pasivaikščioti sparčiu žingsniu – nebauskite savęs per daug. Ne visada pavyksta atlikti tai, ką esame suplanavę. Svarbu, jog neieškotumėte pasiteisinimų, dėl kurių nedaryti, jei tam sąlygas atlikti turite.

Emocinė būsena

Kai ir reguliarus fizinis aktyvumas taps jūsų kasdienybės dalimi, apmąstykite, ar jus tenkina jūsų emocinė būsena, gyvenimo ir darbo balansas? Ar stresas yra nuolatinis jūsų palydovas?

Būkite dėmesingi sau, jūs galite labai daug pakeisti, jei tik patys to norėsite ir įdėsite pastangų. Bet kad tai suprastumėte, turite sustoti ir apmąstyti, kaip dabar jaučiatės, kas jūsų netenkina, ką ir kaip norėtumėte keisti? Pradėkite įgyvendinti po vieną žingsnį.

Šis etapas yra vienas sunkiausių, ir tuo pačiu vienas svarbiausių. Didžiausias jūsų sveikatos priešas yra stresas. Atraskite ir pašalinkite stresą keliančius veiksnius. Jei negalite to padaryti, sudarykite sąlygas sau tinkamai pailsėti nuo jų.

Viena iš labiausiai žinomų kanapių arbatos naudingųjų savybių – tai nerimo mažinimas ir miego kokybės pagerinimas, taip pat tai natūralus produktas puikiai derantis su sveika mityba. Kanapių arbatą labai lengva įtraukti į kasdieninį mitybos racioną, ir nauda yra kur kas didesnė, nei daugelis įsivaizduoja. Reikia paminėti, jog siekiant gauti realią naudą iš kanapių arbatos ir palaikyti sveiką gyvenseną, kanapių produktus rinkitės tik iš patikimų gamintojų ir pardavėjų.

Žalingų įpročių atsisakymas

Na ir paskutinysis – žalingų įpročių atsisakymas. Vienais atvejais, tai galite atlikti patys; kitais atvejais prireiks aplinkinių ar net specialistų pagalbos. Nebijokite prašyti pagalbos.

Tinkamiausias laikas pradėti gyventi sveikai

Padėkite šiandien ir darykite po vieną žingsnį. Tai pats geriausias laikas, ne rytoj ir ne pirmadienį.

Daugeliui gali kilti klausimas, kiek tai užtruks: suformuoti teigiamus sveikos gyvensenos įpročius, jei rekomenduojama vienu metu formuoti tik po vieną įprotį?  Atsakymas – galbūt vienus metus, galbūt dvejus ar trejus metus. Sveika gyvensena yra kitoks gyvenimo būdas, kurį pradėsite ir jo laikysitės, gyvendami kitokį nei šiandien, bet palaipsniui pavirsiantį į įprastą gyvenimą.

Neretai atrodys, jog neverta tiek stengtis ir prarasti turėtą gyvenimo džiaugsmą. Nepasiduokite, šie dalykai nepasidaro gretai, atraskite džiaugsmingų akimirkų kituose dalykuose, džiaukitės mažomis pergalėmis ir gyvenimo džiaugsmas tikrai sugrįš kartu atsinešdamas ir gyvenimo kokybę

Taigi, kurį iš šių žingsnių, pradėsite įgyvendinti šiandien?