Atsiliepimai · 2011-11-28

Vyrų alopecija

Androgeninė alopecija (vyriškasis plikimas) – plikimas, atsirandantis dėl paveldėtos plaukų folikulų savybės neįprastai reaguoti į normalų kraujyje esančių vyriškų lytinių hormonų (androgenų) kiekį. Androgeninė alopecija yra dažniausia plikimo priežastis, ji lemia apie 95 proc. nuplikimo atvejų.

Kai kurių vyrų tam tikros galvos odos sritys yra itin jautrios vyriškiems lytiniams hormonams, cirkuliuojantiems kraujyje. Šie hormonai lemia, jog plaukų folikulai (iš kurių auga plaukai) susitraukia, ir iš jų nebauga nauji plaukai, todėl, seniesiems palaipsniui slenkant, ima ryškėti plikė. Paprastai plikti pradeda 20-30 metų amžiaus vyrai. Pirmas pasikeitimas paprastai yra plaukų retėjimas smilkiniuose, vėliau ima silpnėti plaukai viršugalvyje. Plaukų retėjimas kaktos šonuose pastebimas maždaug 90 proc. subrendusių vyrų, tačiau tolimesnis plikimas progresuoja tik apie 50 proc. vyrų.
Vyrų plikimas yra nulemiamas genetiškai (perduodamas iš kartos į kartą). Šiai problemai spręsti gydytojai gali skirti medikamentų, tačiau jie kartais turi nepageidaujamų poveikių bei gali “neduoti” jokio efekto.