Atsiliepimai · 2015-12-11

Kaip rauginti daržoves?

rauginti kopustaiApie tai, jog raugintos daržovės turėtų nuolat papildyti mūsų mitybos racioną jau kalbėjome. Šįkart norėtume aprašyti patį paprasčiausią būdą kaip tą daryti.
Rauginti daržoves yra labai paprasta ir reikalauja ne daug laiko. Jums tiesiog reikia sudėti nuplautas daržoves į indą, pavyzdžiui trijų litrų stiklainį, bei pripilti į jį vandens ir druskos tirpalo. Tirpalas skiedžiamas tokiu santykiu – 1 litras ir 1 nubrauktas valgomasis šaukštas druskos. Žinoma, druska nėra sveika, tačiau daržovės rauginant tokiu principu ji yra būtina.

Taigi, ant šviežių daržovių užpilame druskos tirpalą, uždedame merlių ar lengvai užsukamą dugnelį (rūgimo metu kils burbuliukai, todėl turi būti šioks toks oro pralaidumas). Stiklainį pastatykite šiltoje vietoje (pvz virtuvėje, kad būtų kambario temperatūros šiluma) ir per 2-5 dienas jūsų daržovės įrugs bei galėsite valgyti. Jei norėsite raugintas daržoves valgyti ilgą laikotarpį, tuomet užsukite dugneliu ir padėkite į vėsią vietą. Pvz šaldytuvą ar rūsį.
Rauginti galima praktiškai visas daržoves bei daugelį vaisių. Tik vaisių rūgimo laikas yra trumpesnis. Visgi, dažniausiai yra rauginami kopūstai, agurkai, cukinijos, burokėliai, žiediniai kopūstai.
Raugintų daržovių nauda
Raugintose daržovėse yra dvigubai daugiau B grupės vitaminų, ypatingai vitamino B6 ir B12. Taip pat yra gausu vitamino C, kalio, kalcio, fosforo. Pastaruosius mikroelementus organizmas itin gerai įsisavina dėl raugintose daržovėse susidariusios pieno rūgšties. Ši rūgštis naikina puvimo bakterijas žarnyne ir taip padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Raugintose daržovėse daug ląstelienos, kuri taipogi aktyvina žarnų peristaltiką.
Receptas
Galima pasigaminti skanias bei itin naudingas raugintų daržovių salotas sumaišius raugintus kopūstus ir raugintus šviežius burokėlius.