Atsiliepimai · 2016-10-28

Sportas

Svorių kilnojimas – sportas ne tik raumenims, bet ir smegenims

Daug kas pripažins, kad sportas, o tiksliau svorių kilnojimas – puikiai padeda palaikyti gražias kūno formas. Australijos mokslininkai ištyrė, kad tai – gerai ne tik kūno raumenims gražinti ir didinti, bet ir pačioms smegenims bei atminčiai. Tereikia kelis kartus per savaitę kilnoti svarmenis ir taip bus pagerinta smegenų veikla. Bei taip užkertamas kelias, panašiai kaip ir knygos, Alzhaimerio ligai ir kitoms demencijos (silpnaprotystės) formoms išsivystyti.
Tyrimui buvo pasitelkti: 100 žmonių (tiek vyrų, tiek moterų), kurių amžius siekė nuo 55 iki 86 metų. Juos visus siejo kognityvinis sutrikimas, kuris sukelia atminties ar mąstymo pablogėjimą, o vėliau išsivysto ir Alzhaimerio liga. Tiriamieji buvo suskirstyti į grupes ir paskirta skirtinga sportinė veikla, tokia kaip svarmenų kilnojimas ar gimnastikos pratimai. Jiems teko pratimus atlikti kelis kartus per savaitę, šešias savaites.
Pirmieji tyrimo rezultatai buvo paskelbti dar 2014 metais. Ir paaiškėjo, kad kilnoję svorius sulaukė žymaus būklės pagerėjimo. Pagerėjimas išliko net po 12 mėnesių, nuo tyrimo pabaigos. Tolimesni tyrimai patvirtino, kad svorių kilnojimas tikrai įtakoja smegenų pakitimus ir padeda gerinti kognityvinio sutrikimo būklę. Kiek kitokių rezultatų sulaukė tie, kurie užsiėmė gimnastika. Nustatyta, kad pastebimo pagerėjimo tai neatnešė.

„Seniai buvo žinoma, kad sportas padeda išlaikyti sveikas smegenis, tačiau šitas tyrimas įrodė, kad tai yra būtent svorių kilnojimas. Kas padeda pristabdyti ar net pagerinti atminties būklę. Noriu pasakyti, kad svarbu atkreipti dėmesį kokiu sportu užsiimama. Jeigu norite išlaikyti sveikas smegenis, tada svarbu auginti kūno raumenis. Vien šokinėjimas per virvutę, bėgiojimas ar kitokios sporto formos – nepadės“, – teigė Dr. Kornelis – vienas iš tyrimo autorių.

Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai, 2012 metais, nustatė, kad toks sportinė veikla – naudinga moterims. Tokia fizinė veikla netgi naudingesnė nei vaikščiojimas. Pripažįstama, kad šią sritį dar reikia pakankamai gerai ištirti. Nes viskas dar pradinėje stadijoje, dar liko daug nežinomųjų. Dar tiksliai nežinomas ryšys tarp raumenų augimo ir smegenų stiprėjimo bei pasipriešinimo kognityvinio sutrikimo vystymuisi. Dar neištirtas poveikis jauniems žmonėms ir ar sportuojantys nuo jauno amžiaus sulaukia tokio paties efekto. Šie atradimai padės 135 milijonams sergančiųjų demencijos atmainomis iki 2050 metų.
Galima drąsiai teigti, kad sportuoti – sveika. Tik nepamirškite, jog tai reikia daryti saugiai ir atsakingai, nepriklausomai nuo to, kokia veikla užsiimate. Kad patirtumėte tikrą malonumą, ne tik kūnu, bet ir siela.
Keletas nuotaikingų video klipų šia tema