Atsiliepimai · 2018-05-29

Vitaminų vartojimas – ką reikėtų žinoti

Vitaminų vartojimas mūsų visuomenėje jau tapo norma. Žmonės nėra linkę derinti mitybos, sveikiau maitintis, o tiesiog vitaminų trūkumą maiste kompensuoti maisto papildais. Ir deja ne pačiais kokybiškiausiais. Tenka stebėti, kad dauguma žmonių itin dažnai renkasi pigius ar nukainuotus maisto papildus, vitaminus. Visgi, toks sprendimas nėra pats išmintingiausias, nes pigus produktas retai kada būna pagamintas iš kokybiškų medžiagų.

Kitas svarbus faktorius kalbant apie vitaminų vartojimą yra dozavimas. Žmonės yra linkę persistengti. Vartoja didesnius papildų kiekius negu rekomenduojama. Manoma, kad jau kas kas, bet vitaminų perviršis tikrai nepakenks. Visgi, pakenkti gali.
Štai keletas svarbių faktorių, kaip vitaminų vartojimas gali žmogui pakenkti:

  • Dėl kalio perdozavimo gali sustoti širdis arba atsirasti širdies ritmo sutrikimai.
    Riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, D, E, K perdozavimas gali būti nuodingas, nes tokiu atveju jie kaupiasi kepenyse.
  • Per didelės vitamino A dozės taip pat sukelia pykinimą, vėmimą, plaukų slinkimą, odos sausumą, galvos skausmą.
  • Vitamino D perdozavimas suaugusiesiems pasireiškia troškuliu, dažnu šlapinimusi, bendru raumenų silpnumu. Ilgalaikis šio vitamino perteklius gali sukelti aukštą spaudimą ar padidinti cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Naujausi tyrimai rodo, jog kelis kartus viršijant vitamino B6 dozę kelias savaites iš eilės, galimas nervų pažeidimas, dėl kurio jaučiamas nutirpimas ir raumenų silpnumas. Vitamino B3 perdozavimo žala dar didesnė – gali ne tik pykinti, bet ir įvykti kepenų pažeidimų.