Atsiliepimai · 2019-11-21

Policistinių kiaušidžių sindromas ir jo gydymas

Policistinių kiaušidžių sindromas (PKS) – skamba gana grėsmingai. Tai sutrikimas, atsirandantis dėl hormonų pusiausvyros sutrikimų. PKS galima įtarti, jei kiaušidėse aptinkama cistų, sutrinka ovuliacija ir fiksuojamas aukštas endrogenų lygis. Kaip ir rodo diagnozės pavadinimas, sindromas būdingas tik dailiosios lyties atstovėms, o, anot statistikos, PKS pasireiškia vienai iš 10 moterų ir merginų.
Labai dažnai merginos, kurioms diagnozuotas PKS, būdavo įspėjamos, kad veikiausiai negalės turėti vaikų, tačiau, kaip rodo praktika, visgi nemažai daliai pavyksta susilaukti atžalų, o visą gyvenimą besitęsiančios ligos simptomus sumažinti iki minimalių ir beveik nebejusti diskomforto. Policistinių kiaušidžių sindromas ir jo gydymas trumpai aptartas šiame straipsnyje.
Sutrikimo simptomų – visa puokštė, ir maloniais jų anaiptol negalėtume pavadinti:

  • Didesnis nei įprastas plaukuotumas. Plaukeliai auga vešlūs, tankūs, kieti. Plaukelių padaugėja ant krūtinės, bambos, šlaunų srityse, ant veido ir kt. Vienas iš PKS požymių – ir itin greitai ataugantys nepageidaujami plaukeliai.
  • Galvos plaukų slinkimas.
  • Dingusios mėnesinės arba jų ciklo sutrikimai. Jei mėnesinių sulaukiate vos kelis kartus per metus, reikėtų sunerimti ir kuo greičiau kreiptis į gydytoją.
  • Skydliaukės sutrikimai.
  • Prasta psichinė sveikata: nuo dažnos nuotaikų kaitos iki depresijos.
  • Antsvoris ir susiformavęs pilvukas, liudijantis apie PKS.
  • Spuoguota veido oda.
  • Sumažėjęs seksualinis potraukis.
  • Kiaušidžių cistos.
  • Aukštas cholesterolio kiekis.
  • Didesnė rizika susirgti cukriniu diabetu.
  • Nevaisingumas, kai niekaip nesiseka pastoti, ir kt.

Simptomų sąrašas – gerokai ilgesnis, tačiau minimi tipiškiausi jų. Vienu metu gali pasireikšti ir keli iš išvardytųjų simptomų.
Tipinis konservatyvusis policistinių kiaušidžių sindromo gydymas
Pastebėjusios nemalonius sindromus ir organizmo pokyčius, merginos ir moterys kreipiasi į gydytojus ginekologus. Bene dažniausiai pritaikomas gydymo būdas – skiriama geriamųjų kontraceptikų. Tačiau tai neturėtų būti vienintelė alternatyva gydant PKS, o ir geriamieji kontraceptikai gelbsti anaiptol ne visais atvejais.
Dar dažnai išrašoma metformino – vaisto, skirto gydyti II tipo cukriniam diabetui, o kartu – ir PKS. Toliau nebeieškoma kitų alternatyvų, nesidomima, kaip įveikti sindromą. Nuolat gerti vaistus – iš pažiūros vienas paprasčiausių būdų kovoti su bet kokia liga, tačiau daug sudėtingesnis kelias – ieškoti informacijos, aktyviai ieškoti pagalbos, bendrauti su PKS turinčiomis moterimis, rinktis ne konservatyvųjį, bet inovatyvųjį – be vaistų – gydymo metodą ir pan.
Alternatyvusis, bet dažnai daug labiau pasiteisinantis policistinių kiaušidžių sindromo gydymas
Gydant PKS labai svarbų vaidmenį atlieka mityba. Visų pirma būtina atsisakyti cukraus: PKS turinčios moterys – kur kas jautresnės insulinui, todėl cukrus gali išbalansuoti harmoninę pusiausvyrą. PKS neretai lydimas dar ir cukrinio diabeto, kurio pasekmės – daug niūresnės. Atsisakius cukraus, į kasdienį racioną reikėtų įtraukti kuo daugiau daržovių ir vaisių. Taip pat patariama sumažinti suvartojamos mėsos kiekį ir, kiek tai įmanoma, gyvulinės kilmės maistą keisti augaliniu. Labai dažnai svoris pradeda kristi beveik visiškai atsisakius mėsos ir mitybą papildant natūraliu augaliniu maistu.
Tačiau svarbus niuansas, apie kurį daugelis nepagalvoja – maitintis taip, kad organizmui nepradėtų stigti visų būtinųjų medžiagų. Tai viena iš priežasčių, kodėl moterims, turinčioms PKS, reikėtų kreiptis į profesionalius dietologus, sudarinėjančius valgiaraščius ir padedančius u-tikrinti visavertę mitybą.
Pakoregavus mitybą, galima išgydyti nevaisingumą, sureguliuoti ir palaikyti normalų svorį.