Atsiliepimai · 2020-01-23

džiovinti vaisiai

Džiovinti vaisiai – sveikesnė alternatyva tradiciniams saldumynams

Džiovinti vaisiai yra sveikesnė alternatyva tradiciniams saldumynams dėl keleto priežasčių. Visų pirma džovinti vaisiai yra mažiau perdirbti nei įprastinis cukrus, kuris yra naudojamas tradiciniuose saldumynuose. Taip pat džiovintuose vaisiuose yra enzimų, vitaminų bei kitų žmogaus organizmui vertingų medžiagų.

Saldumynai, kurie neturi maistinės vertės apart kalorijų

Tuo tarpu įprastiniuose saldumynuose tokiuose, kaip saldainiai, sausainiai, bandelės maistinės vertės yra labai mažai. Organizmui toks maistas sukelia daugiau žalos nei naudos. Ir ne tik kalbant apie cukrų, bet ir apie kvietinius miltus, hidrintus riebalus, tokius kaip pvz palmių aliejus ir pnš. Taip pat į minėtus saldumynus dar dedama ir papildomų, organizmui netinkamų medžiagų. Tokių kaip skonių stiprikliai, saldikliai, dažikliai, pridėtinis mielės, kildinimo medžiagos, konservantai ir tt.

Džiovinti vaisiai iš savo sodo

Grįžtant prie džiovintų vaisių dar reikėtų paminėti, kad jie sveikiausi tuomet, kai išsidžioviname patys susirinkę iš savo sodo, daržo ar miško. Nes kokiomis sąlygomis auginami, o po to džiovinami atvežtiniai džiovinti vaisiai mes nežinome. O jų kokybė gali būti visokia. Tuo labiau, kad prieš pakuojant, o gal ir džiovinant, tie vaisiai yra išpurškiame konservuojančiomis medžiagomis, kad ilgiau negestų ir neįsiveistų visokių vabaliukų.
Todėl nusipirkus džiovintus vaisius iš parduotuvių yra būtina juos nuplauti su soda, o poto dar ir pamirkyti šiltame vandenyje, kad kuo įmanoma labiau pašalinti galimus teršalus nuo jų.
Žinoma, kad ir yra džiovinti vaisiai sveikesnė alternatyva nei tradiciniai saldumynai iš cukraus ir miltų ar pieno/kakavos, tačiau jais taip pat nereikėtų piktnaudžiauti. Juose kaip bebūtų taip pat yra daug cukraus, kad ir natūralesnio.