Sveiki produktai · 2021-04-06

Maisto papildų įtaka žmogaus sveikatai

Žmonių sąmoningumas nuolatos auga, jie gauna vis daugiau informacijos apie sveiką gyvenseną, o moksliniai faktai tampa vis labiau prieinami plačiajai visuomenei. To rezultatas yra toks, kad kiekvienais metais daugiau ir daugiau žmonių susidomi sveika gyvensena ir sveika mityba. Tokio didėjančio sąmoningumo ir susidomėjimo kontekste išimtis nėra ir maisto papildai, kuriems paklausa taip pat auga metai iš metų.

Bet kadangi internetas padaro mokslinių tyrimų rezultatus lengvai prieinamus, o jų populiarintojai pateikia juos visiems suprantama kalba, mes galime pabandyti suvesti sąskaitas su maisto papildų industrija ir išsiaiškinti, kiek papildai iš tikrųjų yra naudingi žmogai, o kiek tame yra tik rinkodaros ir žmonių nesupratimo.

Kaip geriausio pavyzdį galime panaudoti vienus populiariausių papildų: multivitaminus. Tai yra maisto papildai, kurių sudėtyje yra įvairių vitaminų, mineralų ir rečiau – vaistažolių ar kitų natūralių sudėties ingredientų. Manoma, kad pasirinkus vartoti ne konkretų papildą, bet visus juos vienu metu, bus pasiekiama didžiausia nauda. Nes juk multivitaminų kaina nėra didesnė už paskirų papildų ar vitaminų, todėl kam rinktis konkretų papildą, o ne jų kompleksą, tiesa?

Bet moksliniai tyrimai rodo ką kita. Kaip apžvelgia Healthline.com specialistai, multivitaminai veikia tik tuo atveju, kai organizmui iš tikrųjų trūksta konkrečių maistinių medžiagų. Kai jų netrūkstą, tokie papildai geriausiu atveju neturi teigiamos įtakos, o kai kuriais atvejais gali būti net kenksmingi.

Todėl rekomenduojama papildus vartoti tik tuomet, kai yra natūralus jų poreikis ir tik tuomet, kai nepavyksta jų gauti kartu su maistu. Kitu atveju jūs galite net sau pakenkti.

Kiek kitaip yra su vaistažolėmis ar papildais sportuojantiems, kurių poreikis šiandien tiek pat didelis, kaip ir multivitaminų (žr. Nutriwell.lt). Pirmuoju atveju jos turi veiksmingumą, nes jų sudėtis ir efektyvumas nėra paremtas standartinėmis maistinėmis medžiagomos (vitaminais ir mineralais). Antruoju atveju, papildai yra skirti konkrečiam tikslui, kuomet organizmo veikla jau ir taip yra nukreipta to tikslo siekimui. Todėl baltymai gali padėti priaugti masės, nes sportas ir suaktyvina raumenų veiklą ir augimą; kreatinas gali padėti įgauti jėgos, nes raumenys jau ir taip yra tam treniruojami ir t.t.

Jei pasiremsine naujausių tyrimų rezultatais, tai turėsime prieiti išvados, kad iš visų maisto papildų geriausia veikia tie, kurie kompensuoja natūralius ar dėl išorinių veiksnių susidariusius organizmo atsargų trūkumus. Taip pat veiksmingi yra tie sporto papildai, kurie ne kompensuoja, bet prisideda prie jau atliekamų kūno funkcijų. Pabaigai galime paminėti natūralius produktus (žoleles ir kt.), kurie taip pat veiksmingiausi, kai naudojami konkrečioms problemoms spręsti, bet gali pagerinti veiklą funkcijų, kurios nėra probleminės.

Bet kadangi informacija apie visa tai yra pasiekiama lengvai ir populiarioje formoje, prieš pradedant varototi bet kokius papildus visada rekomenduotina pasidomėti moksliniais įrodymais apie jų veiksmingumą.