Paslaugos · 2022-03-22

Kaip finansinės padėties gerinimas gali padėti jūsų sveikatai

Daugybė mokslinių tyrimų ir apklausų rodo, kad finansinės padėties gerinimas gali pagerinti ir jūsų savijautą. Tad žinoti, kad asmeninių finansų valdymas gali pagerinti mūsų santykius ar kad taupomoji sąskaita gali padėti išvengti su stresu susijusių sveikatos problemų, yra labai naudinga. Taigi, pateikiame jums keletą moksliniais tyrimais pagrįstų pavyzdžių, kaip gerinant finansinę padėtį galima pagerinti ir savo sveikatą.

Skolų atsikratymas gali pagerinti miegą ir sumažinti galvos skausmą

Neabejotinai kiekvienas esame patyrę nekokybiško miego padarinius. Ypač jaunesniems žmonėms reikia daugiau miego, kad jie išliktų sveiki ir energingi, tačiau tie, kurie turi daug finansinių įsipareigojimų, teigia, jog jiems dažnai būna sunku užmigti – jau nekalbant apie didesnį nerimą ir kitas fizines problemas. Vienoje sveikatos apklausoje milijonai žmonių nurodė, kad stresas dėl didelių skolų yra pablogėjusios fizinės sveikatos priežastis, siejant jį su tokiais simptomais kaip virškinamojo trakto problemos ir galvos skausmai.

Tačiau, jei jūsų pečius slegia finansiniai įsipareigojimai, dėl kurių jaučiatės vis prasčiau, galite imtis priemonių, kurios padėtų sumažinti stresą ir pagerintų jūsų bendrą savijautą.

  • „Sniego gniūžtės“ metodas. Jei esate žmogus, kuris džiaugiasi mažais laimėjimais, pirmiausia galite dėmesį sutelkti į mažesnio dydžio skolas. Kai bus grąžintos mažesnės paskolos, jūsų biudžete atsiras daugiau lėšų, kuriomis galėsite greičiau padengti ir didesnių paskolų įmokas. Šio metodo taikymas taip pat suteikia daugiau lankstumo kaupiant lėšas nenumatytiems atvejams ir padengiant netikėtas išlaidas. Be to, matydami, kad vienos ar kitos paskolos likutis jau padengtas, galite jausti didesnį psichologinį postūmį ir labiau pasitikėti savimi, tvirtai judėdami į priekį.
  • „Sniego lavinos“ metodas. Patinka lėtai ir stabiliai laimėti lenktynes? Tuomet šis turimų skolų grąžinimo būdas jums gali puikiai tikti. Kiekvieną mėnesį atlikę minimalias visų paskolų grąžinimo įmokas, likusius pinigus (tiek, kiek galite sau leisti) skirkite paskolai, už kurią mokate didžiausias palūkanas. Kadangi didžiausią palūkanų normą turinčios skolos likutis gali būti ne pats mažiausias, jos grąžinimas gali užtrukti ilgiau, tačiau laikui bėgant išleisite mažiau pinigų. Tuomet, kai bus sumažintas didesnės paskolos likutis, turėsite rimtą pagreitį. Žinoma turėkite omenyje, kad taikant šį metodą pinigų srautai greičiausiai neatlaisvės taip greitai kaip taikant jau minėtą „sniego gniūžtės“ metodą, todėl gali būti sudėtingiau kaupti lėšas nenumatytiems atvejams.
  • Paskolų refinansavimas. Tačiau, jei jums sudėtinga grąžinti kelias paskolas, visos arba dalis jų yra su didelėmis palūkanomis arba jei jums reikia atlaisvinti mėnesinį pinigų srautą, kad galėtumėte sukaupti lėšų nenumatytiems atvejams, paskolų refinansavimo paslaugos gali būti veiksmingas būdas tai padaryti. Pasinaudojus paskolų refinansavimu, visi jūsų turimi finansiniai įsipareigojimai yra apjungiami į vieną ir perkeliami į pasirinktų kreditorių rankas, kartu pritaikant ir palankesnes paskolos sąlygas, pvz., sumažinant palūkanų normą, prailginant paskolos grąžinimo terminą ir kt.

Nepaisant to, kurį metodą pasirinksite spartesniam paskolų grąžinimui, taip pat visuomet stenkitės gerinkite savo kredito reitingą, kad ateityje prireikus kreiptis dėl paskolos jūs galėtumėte tikėtis gauti palankesnes palūkanų normas. Taip elgdamiesi, be daugybės finansinių privalumų, galėsite pagerinti tiek savo miego kokybę, tiek ir bendrą fizinę sveikatą.

Geresnis finansinis raštingumas gali apsaugoti kognityvines funkcijas

Investiciniai fondai, sudėtinės palūkanos, metinė palūkanų norma – ar žinote visas šias finansines sąvokas? Naujų finansinių terminų mokymasis gerina jūsų finansinį raštingumą, o tai gali padėti apsaugoti jūsų protą nuo kognityvinių funkcijų silpnėjimo senstant. Tyrimais nustatyta, kad pasitikėjimas finansiniu raštingumu turi įtakos ne tik jūsų finansinei sveikatai – jis siejamas ir su mažesne demencijos rizika bei lėtesniu kognityvinių funkcijų silpnėjimu. Todėl visuomet vertėtų plėsti ir gilinti savo finansines žinias, tokiu būdu ne tik sutvirtinant finansinį pagrindą, tačiau taip pat ir sveikatą.

Sutaupytos lėšos gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje

Tyrimų duomenimis, jausdami finansinę įtampą, galime dažniau pasiduoti nesveikiems sprendimams, pvz., dažniau persivalgyti. Persivalgymas gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, o tai iš karto neigiamai veikia mūsų organizmą. Ieškant būdų, kaip pasiruošti finansiniam stresui, galima užkirsti kelią įvairiems neigiamiems pasirinkimams. Sukurkite nenumatytiems atvejams skirtą fondą, kad jaustumėtės saugesni ir geriau kontroliuotumėte savo ateitį. Jausdamiesi finansiškai pasirengę, būsite mažiau linkę griebtis nesveikų sprendimų, kurie gali būti nepalankūs jūsų organizmui ir biudžetui.

Daugelis finansų srities specialistų siūlo pradėti taupyti nuo mažesnių sumų. Pavyzdžiui, galite nuspręsti, kad jūsų pradinis nenumatytiems atvejams skirtas fondas pradžioje turėtų siekti 1000 eurų. Tai yra lengviau pasiekiama nei sutaupyti trijų mėnesių pragyvenimo išlaidoms lygią sumą. Ir nors tai bus mažesnė suma, ji vis tiek suteiks jums saugumo jausmą. Jei kiekvieną mėnesį galėsite atidėti vos 84 eurus, šį tikslą pasieksite per vienerius metus.

Paprastos taupymo strategijos, pavyzdžiui, nenumatytiems atvejams skirto fondo lėšų laikymas atskirai nuo kitų sąskaitų ir automatinis lėšų pervedimas į jį vos tik gavus atlyginimą, gali būti labai veiksmingos, net jei įmokos iš pradžių bus nedidelės. Be to, jei kada nors gausite papildomų pajamų – premiją už darbe pasiektus puikius rezultatus ar gimtadienio dovaną – apsvarstykite galimybę dalį šių papildomų pinigų pervesti į savo nenumatytiems atvejams skirtą fondą, tokiu būdu padedant jam greičiau augti. Žinoma, būtų dar geriau, jei papildomas lėšas skirtumėte greitesniam turimos paskolos grąžinimui – net ir 20 eurų papildoma paskolos grąžinimo įmoka gali turėti didelės reikšmės.

Be to, nereikėtų manyti, kad taupyti yra nemadinga. Šiandien žmonės taupo daugiau nei bet kada anksčiau, todėl galite būti tikri, kad dabar yra puikus metas iš naujo įvertinti savo asmeninį biudžetą. Galbūt galėtumėte rečiau sėsti už automobilio vairo? Gal galite daugiau gaminti namuose? O galbūt jau kurį laiką nesinaudojate kuria nors prenumeratos paslauga, tačiau kiekvieną mėnesį už ją mokate? Pažvelkite į savo asmeninius finansus naujomis akimis ir apgalvokite naujas taupymo galimybes.

Sukurkite naują biudžetą arba pakoreguokite dabartinį biudžetą, į kurį būtų įtrauktas aiškus taupymo planas, o tuomet pradėkite jo laikytis. Nedideli, tačiau pasiekiami tikslai, nustatyti pagal aiškų ir realistišką planą, gali atnešti didelių laimėjimų, o tai suteiks jums daugiau finansinio pasitikėjimo ir leis geriau kontroliuoti savo finansinę gerovę, kartu reikšmingai pagerinant ir savo fizinę bei psichologinę sveikatą.

Pinigų skyrimas kitiems gali pagerinti širdies sveikatą

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad kuo daugiau pinigų žmonės skirdavo kitiems, tuo mažesnis buvo jų kraujospūdis. Ir net jei šiuo metu negalite skirti papildomų lėšų labdarai, apsvarstykite galimybę pasidalyti savo laiku, talentais ir kitais ištekliais, pavyzdžiui, drabužiais ar maistu, kad užmegztumėte glaudesnį ryšį su kitais ir padėtumėte stiprinti savo bendruomenę.

Rūpindamiesi savo finansais ir kontroliuodami juos ten, kur galite, apsaugosite ne tik savo pinigus, bet ir sveikatą. Todėl dar šiandien pasiryžkite išbandyti vieną ar kelis iš šių būdų, kurie vienu metu padės pagerinti jūsų sveikatą ir finansinę padėtį.