Odontologija · 2023-12-08

Dantų kanalų gydymo procedūra – ką svarbu žinoti?

Dantų kanalų gydymas yra odontologinė procedūra, kuri atliekama siekiant išsaugoti pažeistą dantį, dažnai – dėl bakterinės infekcijos ar uždegimo. Šis gydymo būdas suteikia galimybę užkirsti kelią tolimesniam uždegimo vystymuisi, išsaugoti paciento dantį ir užtikrinti tinkamą burnos sveikatą. Skaitykite toliau ir sužinokite daugiau apie šią procedūrą bei gydymo eigą.

Kas yra dantų kanalų gydymas?

Dantų kanalų gydymas, arba kitaip endodontinis gydymas, yra skirtas gydyti dėl įvairių priežasčių atsiradusį danties minkšto darinio (pulpos) uždegimą. Šį uždegimą dažniausiai sukelia bakterijos, kurios per įskilusį, nulūžusį ar stipriai karieso pažeistą dantį, sukelia nervo bei kraujagyslių infekciją. Šios procedūros tikslas – tinkamai išvalyti ir uždaryti danties kanalus, siekiant užkirsti kelią tolimesnės infekcijos plitimui ir išsaugoti dantį.

Kokiais atvejais yra reikalingas endodontinis gydymas?

Tai moderni ir efektyvi procedūra, atliekama naudojant naujausias ir pažangiausias technologijas. Patikimas endodontinis gydymas svarstomas įvairiais atvejais:

  • kai pažeisto danties vietoje planuojamas danties protezavimas;
  • kai buvo nekokybiškai atliktas danties plombavimas;
  • esant danties įskilimui, įtrūkimui;
  • dantų kanalų pergydymo atveju;
  • kai infekcija atsiranda dėl stipriai karieso pažeisto danties.

Priklausomai nuo kiekvieno individualios situacijos, esant uždegimui (pulpitui), gali būti juntamas dantų jautrumas, nelokalus danties skausmas, maudimas, skausmingas kramtymas. Kai kuriais atvejais, esant lėtiniam uždegimui, žmogus skausmo gali ir visai nejausti. Tačiau reguliari burnos higiena ir  lankymasis pas odontologą gali padėti iš anksto pastebėti galimas dantų problemas.

Kokia yra gydymo eiga?

Pirmiausia, atliekama rentgeno nuotrauka, įvertinama bei analizuojama danties būklė, sprendžiama, ar endodontinis gydymas yra reikalingas. Jei taip, parengiamas individualus gydymo planas, o pačios procedūros pagrindiniai žingsniai yra šie:

  1. atliekamas vietinis nuskausminimas;
  2. išvalomi ir išdezinfekuojami danties kanalai, pašalinamos pažeistos kraujagyslės ar nervas;
  3. kanalai hermetiškai užplombuojami, kad uždegimas nepasikartotų.

Dantų kanalų gydymas yra atliekamas palaipsniui, priklausomai nuo situacijos, gali prireikti ir keleto vizitų. Kokybiškai atlikto gydymo rezultatai yra ilgalaikiai.

Profesionalus endodontinis gydymas leidžia atsikratyti varginančio skausmo ir užkirsti kelią uždegimo plitimui, dėl kurio gali atsirasti kitų dantų problemų. Rūpinkitės savimi, reguliariai tikrinkitės dantis, o pajutus bent menkiausius simptomus – nedelskite ir laiku kreipkitės pagalbos.