Sveikata · 2024-02-08

10 įspėjamųjų ženklų, kad valgote mažai skaidulų

Visi žinome, kad skaidulos yra naudingos mūsų sveikatai ir gerovei, bet dažnai jų nepakankamai suvartojame. Skaidulos yra būtinos keliems mūsų organizmo aspektams, įskaitant virškinimo sveikatą, svorio valdymą, kraujo cukraus kontrolę ir širdies sveikatą. Nacionalinių sveikatos institutų duomenimis, rekomenduojama paros skaidulų norma yra 38 gramai vyrams ir 25 gramai moterims. Tačiau vidutinis amerikietis suvartoja tik 14 gramų per dieną. Kiek suvalgo lietuviai? Panašiai.

Tad natūralu, jog kyla klausimas kokie yra požymiai išduodantys, kad nevalgote pakankamai skaidulų? Bet pirmiau, kad būtų lengviau suprasti požymius, turime aptarti ką apskritai mums duoda skaidulos ir kokios jos būna.

Skaidulos yra dviejų pagrindinių tipų: tirpios ir netirpios, ir kiekvienas tipas suteikia unikalių sveikatos naudų. Tirpios skaidulos, kurios randamos maisto produktuose, tokiose kaip avižos, pupelės ir vaisiai, tirpsta vandenyje ir sudaro gelio pavidalo medžiagą. Šis skaidulų tipas padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir stabilizuoti cukraus lygį kraujyje, lėtindamas maistinių medžiagų virškinimą ir įsisavinimą. Priešingai, netirpios skaidulos, kurios randamos grūduose, riešutuose ir daržovėse, netirpsta vandenyje. Vietoj to, jos padidina išmatų tūrį ir padeda reguliuoti žarnyno judesius, kad išvengtų vidurių užkietėjimo. Netirpios skaidulos taip pat suteikia sotumo jausmą, kuris gali padėti valdyti svorį. Subalansuotas tirpių ir netirpių skaidulų suvartojimas yra būtinas gerai virškinimo ir bendrai sveikatai.

10 požymių, jog jums trūksta skaidulų

Tampate mieguistas po valgio: Po valgio jaučiate didėjantį mieguistumą arba slegiantį nuovargį – tai gali rodyti skaidulų stoka organizme.

Užkietėję viduriai: Sunkus virškinimas, užkietėję viduriai gali būti susiję su nepakankamu skaidulų suvartojimu.

Viduriavimas arba skystos išmatos: Jei pasitaiko žarnyno judesių sutrikimų, išmatos gali būti skystos arba pasireikšti viduriavimas, o tai rodo galimą skaidulų stoką organizme.

Jums sunku patenkinti alkį: Nepaisant valgymo, jūs jaučiate nuolatinį alkio pojūtį, kas gali reikšti, kad organizmui trūksta skaidulų, kurios padėtų ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.

Jūsų blogojo cholesterolio lygis yra aukštas: Jei jūsų “blogojo” cholesterolio lygis yra padidėjęs, tai gali rodyti, kad organizmui trūksta skaidulų, galinčių padėti reguliuoti cholesterolio lygį.

Jaučiatės pavargęs: Nuolatinis nuovargis gali būti siejamas su nepakankamu skaidulų suvartojimu, kuris gali paveikti energijos lygį organizme.

Netenkate svorio ir nežinote kodėl: Nepagrįstas svorio mažėjimas gali rodyti, kad organizmui trūksta skaidulų, kurios padėtų palaikyti sveiką svorio kontrolę.

Pilvas pasidaro išsipūtęs: Pilvo pūtimas arba jausmas, lyg pilvas išsipūstų, gali būti susijęs su nepakankamu skaidulų kiekiu organizme.

Trūksta tam tikrų vitaminų: Nepakankamas skaidulų suvartojimas gali rodyti, kad organizmui trūksta tam tikrų vitaminų, kuriuos dažnai randame skaidulų turinčiuose maisto produktuose.

Hemorojus: Hemorojus gali būti susijęs su nepakankamu skaidulų kiekiu organizme, kuris gali paveikti žarnyno judrumą ir išmatų konsistenciją.

Jei pastebite šiuos simptomus – laikas įtraukti daugiau skaidulų į savo mitybą.