Paslaugos / Sveikata · 2021-07-21

Kas yra hospisas?

Hospisas – tai profesionalų ir specialistų suteikiamos paslaugos sunkiems onkologiniams ligoniams. Hospiso tikslas yra padėti mažinti fizinius skausmus, stengtis pagerinti jų gyvenimo kokybę, padėti nesijausti vienišiems. Tai visokeriopa skausmo mažinimo bei psichologinė pagalba žmonėms, kuriems nebėra vilties pasveikti, nėra taikomas gydymas dėl ligos sunkumo ar progreso. Hospisas gali būti teikiamas specialiose įstaigose, kur ligoniai yra prižiūrimi visą parą specialistų, ir taip pat hospisas gali būti teikiamas paciento gyvenamojoje vietoje.

Hospiso tikslas

Hospisas yra labai svarbi pagalba onkologiniams ligoniams, kurie negali patys savimi pasirūpinti dėl fizinių skausmų sukeltų ligos ar kitokių jos padarinių. Kadangi liga nebėra gydoma, hospiso pagalba yra teikiamas palaikomasis gydymas, kuriuo yra mažinami paciento skausmai. Pagrindinis tikslas, kurio siekia hospisas, yra padėti žmonėms psichologiškai ir dvasiškai. Skausmų malšinimas tėra tik fizinis padarinys, su kuriuo susiduria tokie ligoniai. Dėl to yra labai svarbu palaikyti juos emociškai, leisti suprasti, jog jie nėra vieni ir vieniši, bei užpildyti jų dvasinį gyvenimą. 

Kas suteikia hospisą?

Hospisas yra teikiamas stacionariose įstaigose, kur priežiūra pacientui yra teikiama visą parą. Jos priima pacientus su gydytojo siuntimais. Pagalba yra teikiama specialistų ir slaugos darbuotojų. Pirmiausia hospiso specialistai įvertina paciento būklę jo namuose, išsiaiškina, kokios pagalbos ir kokių specialių paslaugų jam reikia. Pacientui hospisas gali būti teikiamas ir namuose, tačiau vis tiek pirmiausia reikia įvertinti jo būklę, kad būtų žinoma, kokių paslaugų ir specialistų jam reikės. Hospisas yra teikiamas kvalifikuotų specialistų, gydytojų, slaugytojų, tad pacientui yra skiriama visa reikalinga pagalba ir rūpestis. Hospisas yra teikiamas neatlygintinai, todėl tai gali gauti kiekvienas asmuo, nepaisant jo finansinės padėties. 

Hospisas: kokia jo nauda pacientui ir jo šeimai

Hospisas yra didžiulė ir labai svarbi pagalba sunkiems ligoniams. Tai ne tik mažina jų fizinius skausmus, bet ir padeda geriau jaustis emociškai. Kiekvieno žmogaus psichologinė būsena ligos akivaizdoje gali sutrikti, todėl hospisas yra puiki pagalba žmonėms, kurie jaučiasi vieniši, kuriems reikia kasdienės pagalbos ar norisi praturtinti savo dvasinį pasaulį. Hospisas yra naudingas ne tik pačiam pacientui, bet ir jo artimiesiems. Tai suteikia jiems ramumo jausmą, žinant, kad jų mylimu žmogumi yra rūpinamasi ir jam padeda profesionalūs savo srities atstovai ir rūpestingi žmonės.